Smart er ikke lig med sikker

IBM bygger verdens hurtigste chip

(Foto: IBM)

Det er ret længe siden, at IBM har været ude og fortælle om banebrydende nyheder fra den forhenværende it-gigants laboratorier.

Nu er der en, og den drejer sig om fremtidens computere. De har Quantum til fornavn og skal være meget stærkere end de selv de største computere i dag med konventionel teknologi ombord.

IBM’s nyhed hedder meget amerikanske ”the Eagle”. Den er ganske enkelt verdens kraftigste quantum processor og dermed også den hurtigste motor, man kan sætte i nogen eksisterende computer.

Quantum computere udnytter den finurlige verden af kvante-fysik til at booste computeres ydelse til hidtil usete højder:

I en klassisk computer – det vil sige nærmest i alle dem, vi kender i dag – lagres og bearbejdes data  bits, der er repræsenteret som enten et nul eller et et-tal – det binære talsystem.

I en quantum computer bruges såkaldte qubits, der har en tredje position ud over nul og ét. Nemlig en slags super-tilstand af begge på samme tid.

Traditionelle supercomputere er store som et hus og bruger lige så meget strøm som en mindre by. (Foto: Argonne National Laboratory / Wikimedia)

Det vil sige, at hver qubit øger muligheden for at behandle data eksponentielt hurtigere. Den nye Eagle processor fra IBM yder f.eks. 127 kvante-bits – qubits.

Det er langt over de 113 qubit, som Kina hidtil har holdt med sin Jiuzhang 2.0 processor. Google er nået op på 71 qubit med sin Bristlecone chip, mens Eagles egen forgænger – IBM Hummingbird – klarede 65 qubit.

IBM fortæller, at Eagle indeholder en helt ny chip-arkitektur, der kan presse flere qubits ind på et givent areal. Selve kvante-bittene er arrangeret i et enkelt lag, hvilket reducerer risikoen for fejl.

Eagle processorens råstyrke og hastighed overhaler alle nuværende supercomputere med flere længder. De bruges typisk som talknusere i militæret eller til vejr-prognoser hos f.eks. Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

IBM har således udregnet, at bare at skabe en qubit status på en konventionel computer ville kære flere klassiske bits, end der er atomer i et menneske!

Kinesernes Jiuzhang kvante-computer viste også mulighederne ved en testkørsel sidste år: Da gennemførte den en kompliceret beregning på få minutter, som en ”almindelig” supercomputer skulle bruge millioner af år på.

IBM selv er blevet bidt af kvante-feberen. Allerede i 2022 vil IBM stå klar med 433 qubit Quantum Osprey computer. I 2023 følger så en Quantum Condor på 1.121 qubits….

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Smart er ikke lig med sikker