Mål før du lytter

Mobil kan tjekke vandets renhed

(Foto: Amai 129/C.C. 4.0 / Singapore University)

I Danmark kan vi være glade for, at vi har et (rimeligt) rent drikkevand, selvom det nogle steder er tilført både fluor og kalk.

Mange andre steder i verden bliver menneskers drikkevand ikke tjekket så grundigt som hos os. Derfor florerer masser af bakterier og sygdomme i det vand, som folk ofte både bader i, vasker tøj, sejler i og drikker af.

De er målgruppen for en smart ny vandtest, der kan foretages ved hjælp af kameraet på en modene mobiltelefon.

Kameraet kan tage billeder af selv mikroskopiske partikler I vandet og bagefter lade enten en app vurdere forurenings-graden eller sende resultaterne via internet til undersøgelse på et ofte fjernt-liggende laboratorium.

Den nye metode er udviklet af forskere på Singapore University of Technology and Design, og den skal kunne give første pålidelige måleresultater allerede efter få minutter.

Et team under ledelse af assistant professor Javier Fernandez tog udgangspunkt i bittesmå en-cellede organismer – såkaldte paramecia – som findes i store antal i vand.

Nu kan man smart bruge en smartphone til at tjekke, om ens vand er lige så rent, som det ser ud. (Foto: Mito Mito / Pexels)

Indledningsvis målte forskerne, hvor hurtigt organismerne svømmede gennem helt rent for derefter at studere, hvordan hastigheden faldt i forskelligt forurenet vand. Forureningen kunne bl.a. være udledninger fra kloakker, metaller, antibiotika osv.

Målingerne blev foretaget med et simpelt mikroskop, der kan monteres på en smartphone. Resultaterne blev så samlet i en app, hvor algoritmer kunne bruges til at indsamle, sammenligne og visualisere forureningsgraden.

Et af resultaterne var f.eks, at paramecia i tung-metaller i en mængde, der betragtes som 50 procent af det tilladelige for mennesker, også svømmede halvt så hurtigt som i rent vand.

”At tage en prøve og måle mikro-organismernes hastighed kan bruges som en lige-ud-ad-landevejen metode til at måle drikke-kvaliteten af vand, uden at man behøver at have dyrt special-udstyr eller kemikalier,” forklarer Fernandex til det videnskabelige magasin ”Scientific Reports.”

”Normalt kræves det, at man har en separat test for hver forureningstype. Parameciers svømme-evne er en global målemetode,” fortsætter han….

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mål før du lytter