Jens Fup fylder rundt

Dansk 5G kapløb er indledt

(Foto: Telenor)

Danmarks største teleselskab – TDC – åbner officlet sit nye 5G mobilnet på mandag den 7. september. Nogle få abonnenter har dog fået adgang i går torsdag. Dermed er et sikkert heftigt kapløb skudt i gang.

Her til morgen meddeler Telenor og Telia, der driver landets næststørste mobilnet nemlig, at de er klar til 5G fra uge 30. Det er den uge, der begynder med den 28. september.

Det fjerde store teleselskab – 3 – er mere forsigtig. Her siger man, at et 5G netværk vil være klar inden årets udgang.

Alle fire teleselskaber har prøvekørt fremtidens mobilnet i flere måneder. Det er sket med små lukkede netværk, som kun selskabernes egne folk og nogle få udvalgte kunder har haft adgang til.

Telia og Telenor indleder deres 5G udrulning i København og Aalborg, hvor selskaberne åbner for deres allerede opgraderede testmaster. Aalborg sikkert, fordi Telenors mobilselskab oprindelig hed Sonofon og kom fra det nørrejyske.

Antallet af 5G-kompatible mobiltelefoner er stadig meget begrænset i Danmark, men det kan hurtigt ændre sig. I går lancerede Samsung således markedets billigste 5G smartphone. (Foto: Telenor)

Derefter vil Telia og Telenor udvide i København. Strategien er, at Danmarks fire største byer får 5G først. Med andre ord vil det nok tage mange måneder eller flere år, inden 5G kan kaldes landsdækkende.

De to selskabers forklaring er, at det giver bedst mening at introducere 5G i tæt-befolkede områder. Det er angiveligt også her, at kunderne får størst udbytte af den nye teknologi:

”Vi vil indføre et landsdækkende 5G-netværk, der følger med kundernes og markedets efterspørgsel. Det vil sige en intelligent udrulning, hvor kunderne får det optimale ud af både det kommende 5G-netværk og vores eksisterende, landsdækkende 4G-netværk,” forklarer Thomas Kjærsgaard. Han er administrerende direktør i Telia Danmark.

Telia og Telenor gør opmærksom på, at udvalget af 5G telefoner og andre enheder stadig er meget begrænset i Danmark.

Det kan dog hurtigt ændre sig. I går fortalte Samsung således, at firmaet var på vej med markedets billigste 5G mobil. Den hedder Galaxy A42 5G og kommer i butikkerne her i efteråret.

Danmarks mobilnet er så godt udbygget, at teleselskaberne i de fleste tilfælde kan nøjes med at opgradere deres eksisterende 4G master til det nye 5G. Der bliver ikke brug for at rejse så mange nye master som for 19 år siden, da 4G blev indført. (Foto: Telenor)

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jens Fup fylder rundt