Spillet til dem, der savner at rejse med fly

3 sælger den ”grønne” telefon

(Foto: Fairphone)

Siden 2013 har den lille hollandske fabrik Fairphone solgt telefoner, der næsten udelukkende bygger på bæredygtige materialer, som er udvundet med hensyntagen til den lokale befolkning, minimal forurening og en ordentlig løn til f.eks. minearbejderne.

På den måde kan man godt kalde Fairphone for telebranchens svar på Fairtrade.

Fairphone har overlevet flot i en branche, der domineres af store spillere som Apple og Samsung plus snesevis af kinesiske mobilfabrikanter.

Fairphone har ikke solgt sine telefoner i antal, som ville interessere de store rivaler.

(Foto: Fairphone)

Til gengæld har Fairphone kunnet være tro over for sine principper og har efterhånden fundet en loyal købergruppe, der interesserer sig lige så meget for klimaforandringer, genbrug og CO2 belastning som på, hvor hurtige deres smartphone er og, hvor mange kameraer den har indbygget.

Fairphone er nu omsider landet i Danmark, hvor det bliver teleselskabet 3, som skal forhandle verdens grønneste mobil.

3 indleder samarbejdet med at lancere den nye tredje generation af Fairphone, der har fået efternavnet 3+.

Den nye Fairphone indeholder bl.a. kobber fra genbrug. Den rummer også små mængder Fairtrade certificeret guld, og 40 procent af den plastik, der anvendes til coveret, kommer fra genbrug.

Ret enestående kan alle skille Fairphone ad med en lille skruetrækker. Så er det nemmere at udskifte defekte moduler eller opgradere mobilen med f.eks. bedre kameraer. (Foto: Fairphone)

Meget smart er Fairphone 3+ bygget op i moduler, så det er nemt at udskifte et slidt batteri, opgradere til en hurtigere processor eller hoppe til et bedre kamera.

Alt sammen kan åbnes og samles igen med en almindelig skruetrækker, hvad der er helt utænkeligt på andre smartphones. De er hermetisk lukkede, og et hvilken som helst uautoriseret forsøg på at åbne dem koster garantien.

Der er også en tredje forskel på Fairphone og alle andre. Den grønne telefon er udviklet, så den kan holde og bruges i mange år.

På den måde sparer Fairphone ejeren ikke kun penge. Han eller hun sørger også for, at bjergene af elektronik-skrot ikke vokser så hurtigt.

Fairphone 3+ er en nydeligt designet smartphone med præstationer i middelklassen. Det store nummer er, at telefonen langt hen ad vejen er fremstillet af genbrugs materiale og bæredygtige råstoffer. (Foto: Fairphone)

En normal smartphone forældes allerede efter et år eller to. Så er der i mellemtiden kommet nyere modeller med stærkere motor, større display, bedre kameraer. Altså er det meningen, at man skal købe en ny mobil.

Hvis man går efter en smartphone med top-præstationer, skal man nok kigge et andet sted end hos Fairphone.

Telefonen har en mellemklasse Snapdragon 632 processor, 4 GB RAM og 64 GB lager. Det udskiftelige batteri er på 3.040 mAh, og LCD-skærmen på 5,65 tommer ligger gemt bag ridsefast Gorilla glas. Den har en Full HD+opløsning.

Fairphone 3+ er udstyret med to kameraer – et på 48 megapixel på ryggen og et på 16 MP på fronten til selfies.

 

Fairphone 3+ kommer med Googles Android 10 styresystem, og med i æsken ligger en lille skruetrækker. Den kan køberen bruge til at åbne og udskifte moduler med efter lyst og behov.

Teleselskabet 3 sælger selvfølgelig Fairphone 3+ som del af forskellige abonnements-pakker. Regn med, at den grønne mobil koster mindst 4.180 kroner.

3 oplyser, at Fairphone vil være at finde fra den 14. september i 3Butikkerne i Fields, Fisketorvet, Lyngby, Østerbro, Strøget i København, Roskilde, Rosengårdscentret i Odense, Bruuns Galleri i Århus, Kolding Storcenter og Aalborg Storcenter.

Til sidst lidt mere om fænomenet Fairphone:

Fairphone er bl.a B-Corp certificeret. Den udstedes af den globale Benefir bevægelse, der måler virksomheder på, hvorvidt de prioriterer et socialt ansvar og bæredygtighed på lige fod med profit.

Fairphone er med i flere initiativer, der skal gøre minedriften mere bæredygtig og give minearbejdere bedre lønninger. Det gælder bl.a. i kobolt minerne i Congo som her. (Foto: Fairphone)

Fairphone er også Fairtrade godkendt. Det betyder, at Fairphone som eneste mobiltelefon fabrikant lever op til krav om bærbar oprindelse af materialer og en ordentlig aflønning af de mennesker, som skaffer råmaterialerne.

Fairphone har tillige en EcoVadis guldmedalje. Den gives til fabrikanter, der lever op til skrappe krav om bæredygtighed. Fairphone er den eneste mobil-producent med en guldmedalje.

Desuden har Fairphone opnået maksimum scoren 10 hos iFixit, der har specialiseret sig i at skille mobiltelefoner ad for at se, hvor nemme de er at reparere.

Endelig har Fairphone netop været medstifter af Fair Cobalt Alliance (FCA). Den skal sikre bedre økonomiske og arbejdsmæssige forhold for de mennesker og samfund, der indgår i udvindelsen af det sjældne grundstof kobolt. Det findes især i Congo i Afrika…,

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Spillet til dem, der savner at rejse med fly