Her er den bedste til at levere internet

Kog vand med larm

Kogende vand bruger de fleste af os hver dag. Vi varmer vand op til kaffe eller te. Vi koger kartofler eller bruger varmt vand til supper, sovse og rengøring.

Forskere på Stanford University’s SLAC National Accelerator Laboratory i Californien kan man bruge larm – meget høje lyde – til at varme vand op. Faktisk til så høje temperaturer, at vandet fordamper helt.

Stanford bruger en kraftig X-ray laser til formålet. Den genererer så voldsom undervands-støj, at vandet forstøver øjeblikkeligt. Det sker, fordi vand-molekyler bevæger sig hurtigere, når de bliver varmet op.

Har man så en lydbølge, der er larmende nok, vil den kunne opnå samme effekt. Fænomenet kan man selv afprøvc ved at stille en kop vand ved siden af en subwoofer, som man drejer godt op for. Så begynder vandet at kruse i overfladen eller skvulpe en smule.

Man kan få vand til at koge, hvis man sender lyd igennem det, der er dobbelt så larmende som en rockkoncert. (Foto: PublicDomainPictures / Pixabay)

Hvis man vil have vandet til at koge eller forstøve, kræver det dog lydtryk, der er noget mere voldsomme end dem, man normalt udsættes for i danske boliger. Lydniveauet skal være 270 decibel.

Det er dobbelt så højt som, når man står lige foran scenen ved en rock-koncert. 270 dB er også mere larmende end en raket-affyring. Støjen svarer til, at man samlede en hel bys elektricitet på ét lille sted og sendte den ud som toner fra en højttaler.

Naturligvis er den slags lydtryk alt andet end sunde for et menneske. Ørerne er for længst stået af på dette niveau. I stedet er der risiko for, at ens hjerte kan briste, og lungerne sprænges.

Forskerne på Stanford University gennemførte ikke deres eksperiment for at finde nye raffinerede tortur metoder eller en hurtig måde at få en kedel vand til at koge. De ville finde en tærskel for, hvor intens lyd kan transporteres i vand.

Resultaterne fra den larmende forskning blev forleden offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift ”Physical Review Fluids”….

(Indledningsfoto til artiklen: Three-Shots / Pixabay)

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Her er den bedste til at levere internet