Ny virus-maske kan åbne telefoner

Træk strøm direkte fra luften

Mange husker sikkert skolens biologi- og fysiktimer, hvor man bl.a. fandt ud af, hvordan man kunne lave strøm af en masse ting. Ikke kun vind, van dog sol, men f.eks. også af forskellen mellem to temperaturer.

I dag, hvor alle taler klima-forandringer og CO₂, er det blevet mere aktuelt end nogensinde før at finde og udnytte naturlige energi-forekomster.

En af dem kunne være at ”høste” elektrisk strøm fra fugten i luften omkring os. Med al den regn, vi har oplevet i Danmark i januar og februar, må det være anseelige mængder energi, som må kunne hentes ad den vej.

Det velrenommerede fagmedie “Nature Journal” beskriver den nye teknologi, hvor fugt kan forvandles til strøm. Den kan så f.eks. bruges til at holde pærer i gang, mens man er på telttur.

Den nye teknologi foregår helt nede på nanometer niveau og udnytter bakteriers evne til at genere små spændinger ved hjælp af fugt. (Foto: ACS Materials)

Ifølge mediet skal man bruge en ny type tynd-film apparater, der fremstilles af bittesmå protein-tråde. De genereres af mikroben Geobacter Sulfurreducens, som skal kunne generere en stabil strø fra atmosfærens fugt.

Teknologien kræver ikke engang, at det regner. Faktisk vil det være muligt at høste strøm fra selv den minimale luftfugtighed, der findes i ørken-områder. Selvfølgelig ikke samme mængde strøm som i en fugtig urskov eller i tempereret og vådt klima som det danske, men trods alt.

Ifølge ”Nature Journal” er den nye teknologi en af de mest spændende nogensinde inden for det felt, der kaldes ”protein nanowires.”

Bladet fortæller også, at man vil kunne generere strøm både indendørs og udendørs – og døgnet rundt. Da teknologien samtidig vil kunne bygges billigt, kan det måske være løsningen til at oplade f.eks. batterier til smartphones, læselamper osv….

(Indledningsfoto til artiklen: Free-photos / Pixabay )

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ny virus-maske kan åbne telefoner