Gør dine AirPods mere personlige

Gamle mobiler er en guldgrube

Vi har for længst vænnet os til, at vi skal betale pant, når vi køber flasker og dåser med øl og sodavand. For nylig kom så juice og saft med i den danske pant-ordning. Helt oplagt, synes jeg.

Det næste kunne så blive nye smartphones og tablets. De indeholder så mange værdifulde metaller, at det er det rene spild at smide dem på en normal losseplads.

Forslaget om pant på mobiler er netop blevet lanceret af partiet De Grønne i den tyske forbundsdag. Partiet vil tvinge folk til at genbruge deres elektroniske gadges meget mere, end de gør i dag.

Ifølge det tyske nyheds-magasin ”Der Spiegel” forestår De Grønne at gøre smartphones og tablets 25 euro dyrere end i tyske butikker. Det er ca. 190 kroner.

Afgiften skal opkræves af sælgerne, og folk får pengene tilbage, når de returnerer apparaterne efter brug. Præcist, som vi i dag gør med flasker og dåser.

Det tyske miljø-parti mener, at håndteringen af pant på telefoner og tablets må være meget nemmere end på sodavand og øl. Butikkerne kan afregne de 25 euro med mobil-fabrikanter og importører.

Hver dansker smider 25 kilo elektronisk skrot ud om året. (Foto: Pixabay)

De skal så til gengæld sørge for, at de gamle gadges indgår i et kontrolleret genbrug, hvor de mange råvarer kan udvindes. De kan bl.a. omfatte små mængder af guld, sølv, kobber, platin og sjældne jord-arter i hver mobiltelefon.

På det tyske marked bliver der hvert år solgt 24 millioner nye smartphones. I dem gemmer sig 7,3 tonnes sølv, 396 tons kobber og 720 kilo guld.

Tyskerne har samtidig over 100 millioner gamle mobiler liggende derhjemme i skuffer og skabe, som de ikke længere har i brug.

De danske tal er sikkert noget mindre, men De Grønne syd for grænsen peger på et problem, som også har været oppe at vende på politisk og på branche-plan flere gange.

I Danmark har Telia f.eks længe kørt en genbrugs-kampagne, hvor teleselskabet betaler et beløb for folks gamle mobiler, når de køber en ny.

Med den ambitiøse miljø- og klima-politik, som Mette Frederiksens regering fører, kan det vel kun være et spørgsmål om tid, inden den kopierer tyskernes gode idé….

(Indledningsfoto til artiklen: Bruno Germany / Pixabay)

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Gør dine AirPods mere personlige