Disney sidder på biffen

Slut med uopmærksomme bilister

Mange bilister dør hvert år, fordi de ikke koncentrerer sig om trafikken. De bliver forstyrret af andre passagerer, tager mobiltelefonen i hånden, spiser snacks ved rattet eller koncentrerer sig i nogle få sekunder om at betjene den smart touch skærm, de har fået i instrument-brædtet.

Hvor farligt det kan være, illustrerer tyske Bosch, der er specialist i auto-elektronik: Ved en hastighed på 50 kilometer i timen bevæger bilen sig 42 meter uden chaufførens opmærksomhed, hvis man kigger på mobitelefonen i bare tre sekunder.

Bosch fortæller samtidig, at hver tiende bil-ulykke skyldes manglende opmærksomhed på trafikken, eller at bilisten falder i søvn. Disse ting kan ikke løses ved hjælp af intelligente assistenter, som mange moderne biler har til at holde afstand til bilen foran, advare mod at skifte vejbane osv.

(Foto: Bosch)

Bosch foreslår, at fremtidens personbiler får indbygget kameraer med kunstig intelligens inde i kabinen. Kameraet holder løbende øje med føreren, mens intelligensen forstår, hvad chaufføren foretager sig – og måske griber ind med en alarm.

Et af kameraerne skal indbygges i midten af rattet, hvor den ene airbag også sidder. Det kigger på førerens ansigt under kørslen og reagerer lynhurtigt, hvis han eller hun flytter sit blik fra vejbanen. Det kan være for at kigge på en skærm eller tale med passagerer i bilen.

Samme teknologi holder øje med bilistens øjenlåg. Begynder de at blive tunge, bryder systemet ind og foreslår at tage en pause. Ellers risikerer bilisten at falde i søvn ved rattet.

(Foto: Bosch)

Den kunstige intelligens bruger maskin-læring. Fra fødslen er systemet trænet med billeder af menneskers øjne, øjenlåg og blink-frekvens, så det ved, hvornår føreren er træt eller fuldt opmærksom. I princippet kan kameraet tilpasses den enkelte chauffør, for vi blinker jo forskelligt ofte.

Bosch’ nye system beholder al information inde i bilen. Ingen data vil blive sendt elektronisk til tredjepart eller gemt på bilens computer. Fra 2025 ventes det at blive en del af de krav til bilers sikkerhed, som Euro NCAP bruger til at uddele stjerner med-

Og nåhhhr ja – Bosch nye in-car kameraer kan også bruges til andre ting. De kan f.eks. advare om, at man er ved at glemme et barn eller et husdyr i bilen….

(Indledningsfoto til artiklen: Bosch)

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Disney sidder på biffen