Nye JBL hovedtelefoner har solceller

Her sidder flest journalister bag tremmer

Som klassisk uddannet journalist er det her en af de årlige infografikker, som jeg føler mig mest trist til mode at publicere. Den viser nemlig, at mange lande (stadig) ikke har forstået, hvor vigtigt det frie ord er for et fungerende samfund.

Den internationale Committee to Protect Journalism (CPJ) har nemlig offentliggjort sin liste over journalister, der sidder fængslet verden over. I øjeblikket sidder over 250 journalister bag tremmer.

For første gang i fire år ligger Tyrkiet ikke længere på den triste førsteplads med flest fængslede journalister. Kina har overhalet med 48 registrerede reportere. Tyrkiet ligger lige efter med 47. – mod 68 for et år siden.

CRJ gør opmærksom på, at udviklingen i Tyrkiet ikke skal ses som noget positivt. Den er snarere et udtryk for, at præsident Erdogan har haft succes med at slå ned på uafhængig journalistik ved at lukke over 100 medier.

Snesevis af tyrkiske reportere er ikke i fængsel i øjeblikket og venter på retssager eller appelsager, der sagtens kan sende dem bag tremmer. Andre er blevet dømt in absentia og lever i udlandet. Vender de tilbage til Tyrkiet, vil de blive anholdt omgående.

(Infografik: Statista.com)

I Kina oplever man følgerne af præsident Ji Xinpings strategi om en strammere kontrol med landets medier. Fængslede journalister kommer bl.a. fra de muslimske mindretal i Xinjiang provinsen.

Saudi Arabiens holdning til kritisk journalistik turde været kendt af de fleste efter det barbariske mord på Jamal Khashoggi i Tyrkiet. Her i december sidder 26 journalister i fængsel i landet. I 18 af tilfældene er anklagerne mod dem ikke offentliggjort.

På globalt plan er langt de fleste fængslede lokale journalister – nemlig 98 procent. Tre af fire anholdte reportere med udenlandske pas sidder bag tremmer i Saudi Arabien – den fjerde i Kina.

Den typiske anklage i disse år er anti-statslig aktivitet eller spredning af falske nyheder. Sidstnævnte kategori er steget fra 28 til 30 fængslede i det seneste år….

(Indledningsfoto til artiklen: Alexas Fotos / Pixabay)

(Foto: Elijah O’Donnell / Unsplash)

 

 

 

 

https://www.statista.com/chart/3310/china-incarcerates-more-journalists-than-anywhere-else/

 

(Foto: Elijah O’Donnell / Unsplash)

……………

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nye JBL hovedtelefoner har solceller