En trone til computer-spil

iPhone Xr er den globale bestseller

I aften holder Apple verdens-premiere på sine nye iPhone telefoner. Sikkert dukker også andre nyheder op ved samme lejligheder som f.eks. femte generation af Apple Watch.

Regn ikke med de store design-mæssige og teknologiske fremskridt i de nye iPhone 11 telefoner. 5G og et helt nyt udseende kommer først i september 2020.

Inden det store event er det vel oplagt at tage en lille status over Apples iPhone business og mobiltelefon markedet i det hele taget. F.eks. at se på, hvordan Apple klarer sig i forhold til sine konkurrenter fra Android lejren – og hvor vigtig iPhones er i dag for Apples totale forretning.

Meget apropos har analyse-firmaet IHS Market netop offentliggjort hitlisten for de mest solgte smartphone modeller i første halvår af 2019. Her ligger Apple nummer ét, men ikke med sine dyre Xs Max telefoner, som mange ville have forventet. I årets første seks måneder har den relativt billige iPhone Xr været bestselleren. 26,9 millioner eksemplarer er der solgt.

Her er Top-10 over verdens mest solgte smartphone modeller i første halvår af 2019. (Grafik: IHS Market)

På den globale andenplads kommer Samsungs Galaxy A10 med 13,4 millioner enheder. Det er kun halvt så mange som Apples iPhone Xr. Også den globale tredjeplads sidder Samsung på med Galaxy A50. Den har Samsung solgt 12 millioner af fra januar til juli.

Den nye IHS oversigt er interessant på flere områder og kan derfor tages som termometer for, hvor de store mobiltelefon trends bevæger sig lige nu:

Samsung og Apple dominerer den globale Top-10 med henholdsvis fire og tre telefoner på listen. Huawei er slet ikke med, mens Xiaomi har to modeller med blandt verdens mest solgte. Det er to Redmi mobiler, der er Xiaomis billig-mærke. Endelig optræder OnePlus’ søsterselskab OPPO med en enkelt telefon – A5.

At Huawei ikke har en telefon med i Top-10, skyldes ikke nødvendigvis den krise, som Huawei er endt i som kastebold i den amerikansk-kinesiske handelskrig. Krisen har uden tvivl haft indflydelse på Huaweis salg i april, maj og juni, men den kinesiske gigant har aldrig haft enkelte modeller, der er blevet globale bestsellere.

Afløseren for iPhone Xr vises i aften. Den ventes at få hurtigere processor, mere RAM, større batteri og to kameraer på ryggen i stedet for et. (Foto: Weibo)

Huaweis styrke ligger derimod i, at kineserne sælger mange, mange forskellige telefoner under tre forskellige mærkevare-navne. Huawei selv, Honor og Nova. Tilsammen er det så mange mobiler, at Huawei er verdens næststørste i smartphones. Totalt set.

Helt modsat med Apple, der overlever på forholdsvis få modeller. Det gør, at Apple kun er tredjestørst i verden på mobiler. Hårdt truet af kinesiske Xiaomi og OPPO.

I det selskab er det ret imponerende, at Apple har hele tre telefoner med i den globale Top-10. Ud over den suveræne nummer ét – iPhone Xr – er det den lidt ældre iPhone 8 og topmodellen iPhone Xs Max. Sidstnævnte har Apple solgt næsten 10 millioner af i årets første seks måneder.

Den anden mega-trend, man kan læse ud af den nye IHS statistik, er, at de dyre flagskibe blandt mobiltelefoner er på retur. Den eneste mobil i topklassen, som sælger godt nok til at komme i Top-10, er Apples iPhone Xs Max.

Alle andre bestsellere er, hvad man med lidt god vilje kan kalde mellem-klasse telefoner. Også selvom iPhone Xr egentlig er for dyr til den betegnelse. Men omvendt er den jo Apples billig-model, og alene dét kan fortælle historier.

Så stor en andel af Apples omsætning har iPhone udgjort gennem årene. (Infografik: Statista.com)

Samsung har f.eks. ikke en eneste af sine elite-modeller Galaxy S eller Galaxy Note med i Top-10. Xiaomi heller ikke sine Xiaomi Mi-xx telefoner.

Samsungs topchef sagde i sommers, at han fremover ville satse meget mere på mellemklasse telefoner, der koster under 4.000 kroner. Selvom man tjener flere kroner pr. telefon på en topmodel, ligger det store salg et helt andet sted. Nemlig længere nede på pris-skalaen. De nye tal fra IHS bekræfter Samsung bossens strategi-ændring.

Det har længe været en kendsgerning, at iPhone Xr købes i meget større antal, end Apple havde drømt om, da den blev præsenteret for et år siden.

Andre analytikere vurderer, at Apple sælger flere Xr end alle andre iPhone modeller tilsammen. Alene i december sidste år stod Xr for 39 pct. af Apples iPhone omsætning – selvom telefonen koster meget mindre end iPhone Xs og Xs Max.

Overordnet set er smartphone salget faldende. Måske mest i ”modne” markeder som USA og Vesteuropa inklusive Danmark. Årsagen er dels, at alle allerede har en mobil. Dels at nye telefoner er blevet dyrere, og mange mener, at deres nuværende smartphone er god nok. Den kan godt holde et år mere uden at blive udskiftet, hver gang der kommer en ny model.

Samsungs Galaxy A10 var verdens næst-mest solgte mobiltelefon i årets første seks måneder..

Den udvikling kender Apples strateger udmærket. De kan f.eks. se den på danske salgstal. Her er iPhone fortsat en suveræn nummer ét, men danskerne køber i langt højere grad ældre og billigere modeller end de seneste nye – og dyre.

Overordnet set forsøger Apple også at gøre sig mindre afhængig af iPhone salget. Det er for risikabelt, hvis markedet viser mætnings-tegn og faldende salgstal.

Efter at den første iPhone blev præsenteret i 2007, tog det mindre end tre år, inden den blev Apples vigtigste produkt målt i omsætning. I de seneste fem år har iPhone stået for omkring 60 pct. af Apples netto indtjening. Det toppede med 70 pct. i første kvartal af 2018 – lige efter at Apple lancerede sin iPhone X.

Siden er det gået ned for iPhones’ betydning hos Apple. For første gang siden 2012 står telefonerne for under halvdelen af Apples omsætning. Den nedgang er så vejet op af stigende salg i Apples andre divisioner – først og fremmest Services. Den indeholder bl.a. iCloud, App Store, Apple Music og de kommende Apple TV+ og Apple Arcade spilportalen….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En trone til computer-spil