Hvad skal din næste mobil kunne?

Dolbys Dimension har surround lyd

Dolby er et af de helt store navne i musik gengivelse. Først tilbage for 40-50 år siden med støjreduktion på kassettebånd. Siden som en af de centrale opfindere af surround sound til både dagligstuen, biografsalen, laptops og smartphones.

Dolby har i mange levet godt af at sælge licenser til sine teknologier, som andre fabrikanter byggede ind i deres Hi-Fi og studio udstyr. Egne fysiske produkter fra Dolby Laboratories har været meget sjældne.

Det ændrer sig nu, hvor Dolby trænger ind på hovedtelefon markedet med sine Dimension ”hørebøffer”.  De er meget anonyme i det ydre. Til gengæld indeholder de lækkerier, som Hi-Fi og musik-entusiaster vil elske.

Først og fremmest er Dolby Dimension trådløse og udstyret med den nyeste Bluetooth teknologi og aptX data kredsløb. Dernæst indeholder hovedtelefoner en dynamisk støjreduktion, som man enten kan lade Dimension styre automatisk eller indstille manuelt via en smartphone app.

Man kan bogstaveligt bestemme selv, hvilke støjtyper der skal skæres bort eller dæmpes – og hvor meget. Via Dolbys app vælger man f.eks. biltrafik, flystøj, kontorlyde, menneskemængder, musik, maskinlarm osv.

Hovedtelefonerne er pakket ind i ægte læder. Betjeningen foregår normalt via touch paneler på hver ørekop, hvor man f.eks. kan klare lydstyrke, start, stop, pause og hop til næste melodi på sin digitale playlist.

Dimension kan arbejde trådløst sammen med op til syv andre Bluetooth enheder, der bl.a. kan være forskellige lydkilder. Omskiftningen sker legende let via hovedtelefonernes touch panel eller app’en på ens mobil, tablet og laptop.

Som man kan forvente, leverer Dolbys nye hovedtelefoner sublim lydkvalitet, der bygger på firmaets over 50 års erfaring med software til audio industrien. Musikken kommer via 40 mm drivere – hovedtelefoners navn for små højttaler enheder.

Når nu Dolby vover sig ud i egne Hi-Fi produkter, må de byde på noget ekstra, som ingen andre har. Dimension er derfor de første hovedtelefoner på markedet med Dolby Atmos. Samme ret nye teknologi, som man også kan finde i dyre surround receivere og nogle få smartphone modeller.

Dimensions indbyggede intelligens følger brugerens hovedbevægelser nøje og tilpasser automatisk lyden efter, hvor man drejer knoppen hen. På den måde bibeholdes hele tiden den relative position i forhold til lydkilden. Sad man til en concert, ville det svare lidt til, at orkestret eller solisten flytter sig fysisk, alt efter hvordan man vender hovedet.

I disse tider med Virtual og Augmented Reality må det kunne give en forrygende lyd-oplevelse. En stemme eller en larm fra venstre, vil altid befinde sig dér. Uanset, hvor forvirret man eller skulle blive af de visuelle VR effekter.

Uden at have testet de nye lydgivere, kunne Dolbys nye Dimension virke som en fin krydsning af en hovedtelefon til Hi-Fi nydelsen hjemme i dagligstuens yndlingsstol og et par suveræne hørebøffer til undervejs med mobiltelefonen og streamet musik.

Dolby Dimension betjenes enten via touch paneler på hver ørekop eller trådløst fra en smartphone app.

På grund af den integrerede Atmos teknologi må Dolby Dimension også være oplagte til at se tv og film på storskærmen – uden at hele huset skal høre med. Atmos sørger nemlig for surround inde I hovedtelefonerne.

Dolby Dimension har (naturligvis) indbyggede mikrofoner, så de kan bruges som headsets og stemmestyring via Google Assistant. Opladningen sker trådløst via en utraditionelt designet docking-station, og hovedtelefonerne skal kunne køre 15 timer på en optankning.

Til sidst prisen. Den er 599 USD, hvis Dimension købes online direkte hos Dolby. Det svarer til ca. 4.000 kroner….

Den medfølgende app er meget avanceret. F.eks. kan man fin-indstille manuelt, hvilke typer støj og larm udefra der skal filtreres fra.

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvad skal din næste mobil kunne?