Shave dig pr. telefon

Man SKAL være 13 år til Facebook

Facebook har sikkert skulle håndtere en masse udfordringer og problemstillinger løbende igennem de senere år. Meget tyder dog på, at verdens største sociale medie gør det mere seriøst end tidligere. Årsag:

Verden inklusive myndigheder, kritikere, brugere og politikere kigger Facebook over skuldrene mere grundigt end nogensinde før efter Cambridge Analytica skandalen om misbrug af FB-medlemmernes private informationer.

Det seneste eksempel er, at Facebook nu vil håndhæve sin aldersgrænse på 13 år meget mere aktivt, end man hidtil har gjort. Fremover kan nye ansøgere om at blive medlem blive bedt om dokumentation for deres alder.

Facebooks meddelelse kommer, efter at det sociale medie er taget med bukserne nede af en journalist fra den engelske tv-kanal Channel 4. Han fik et ”under cover” job hos Facebook som ”indholds-overvåger” og viste bagefter på tv, at børn yngre end 13 år kan blive medlem så let som ingenting.

Facebook har hyret et korps af “cross checkers”, der løbende overvåger trafik og indhold i det populære medie. Her er et billede af Facebooks Cross Check Center (CCC) i den tyske by Essen.(Foto: Facebook)

De skal ganske vist skrive deres alder ved indmeldelsen, men oplysningerne bliver ikke tjekket. Kun, hvis personen på det medsendte foto, ser meget yngre ud, kan Facebook finde på at gribe ind:

”Vi skal egentlig have en tilladelse fra barnets forældre. Hvis ikke, gør vi bare, som om vi er blinde og ikke ved, hvordan et barn under 13 år ser ud,” skal en Facebook supervisor have fortalt Channel 4 journalisten.

For at undgå en ny skandale var Facebook hurtigt ude med en reaktion på tv-programmet, hvor man understreger, at brugere skal være 13 år. Lige præcis denne aldersgrænse er valgt, fordi det sociale medie skal overholde USA’s regler for privatliv i online medier – og her er 13 år sat som den officielle grænse.

Facebook har et korps af såkaldte ”Cross Checkers” ansat, der løbende overvåger indholdet af profiler og opdateringer. Er der mistanke om, at en side eller profil rummer indhold, der overtræder Facebooks regler, vil den blive kigget efter en ekstra gang. Bliver mistanken bekræftet, kan den blive sat ”på hold” eller i værste fald blive slettet.

Facebooks nye skrappere alders-tjek gælder også får søstermediet Instagram, der typisk har et yngre publikum end Facebook selv.

Alder er en af de kriterier, som Facebooks censorer skal holde mere grundigt øje med fremover. Sider med skrapt politisk indhold, opfordringer til ulovligheder osv er et andet. Facebook beskriver der selv således i et nyt engelsk-sproget blog-indlæg:

”Vi vil gerne understrege, at vi fjerner alt indhold fra Facebook – ligegyldigt hvem der poster det – hvis det er i strid med vores standarder. Vi har ingen særlig beskyttelse for nogen brugergrupper . hverken på den højre eller venstre fløj. Vores ”Cross Check” system betyder ganske enkelt, at bestemte sider og profiler bliver gennemgået en ekstra gang for at sikre, at de overholder reglerne.”

Facebook fortæller, at ”Cross Check” især vil blive udført på meget besøgte sider, ofte delte indlæg og på medlemmer, der har en høj profil i det sociale medie. Facebook vil sikre, at de pågældende ikke bliver slettet automatisk af systemet – eller omvendt – bliver holdt åbne, selvom deres indhold strider med Facebooks principper.”

Facebook afslører i samme blog, at mange medie-organisationers profiler og indlæg bliver krydstjekket løbende. Det gælder alt fra Channel 4 til BBC og The Verge. Sidstnævnte er et kritisk online medie med speciale i teknologi. Facebook kan ligeledes finde på at sende indhold fra kendisser, politikere, regeringer gennem et Cross Check. Det gælder også for sider, hvor Facebook har taget fejl ved tidligere lejligheder.

Skulle Facebook afsløre en profil, der tilhører et barn under 13 år, vil den ikke blive slettet. Den vil blive sat “på pause”, indtil personen er gammel nok, eller Facebook modtager dokumentation for, at vedkommende faktisk har den oplyste alder.

Facebooks nye strammere alders-politik vil også blive indført på Instagram, der typisk har et yngre publikum end Facebook selv.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Shave dig pr. telefon