Facebook lytter ikke med

Nye tider for satellit telefoni

Når vi drøner rundt i Danmark eller Europa, tænker man ikke nærmere over, at der kunne være geografiske områder, som ikke er dækket af et mobil-netværk. OK, man kan sagtens finde arealer, hvor signalet ikke er så godt, men generelt kan man få forbindelse overalt.

Men rejser man meget udenlands – i ulande eller meget uvejsomt terræn. Eller sejler man langfart, hvor der ikke er forbindelse midt ude på havet, kan satellit telefoner være det eneste brugbare.

Og satellit telefoner? Det er enten store og klodsede eller ligner en mobiltelefon fra før iPhonens tid. Dengang man kunne overleve med små displays og store antenner, stak ud fra telefonen.

Derfor kan det sagtens være, at den nye Thuraya X5-Touch er en lige så vigtig nyhed i satellit telefoni, som Apple iPhone var for mobiltelefoner for 11 år siden. Den er nemlig markedets første smartphone til satellit brug. Den kommunikerer altså ikke via lokale antenner i et 3G eller 4G net, men direkte med en kunstig drabant, der svæver over jorden i 780 kilometers højde.

De typiske kunder for Thuraya er eventyrere, søfolk, NGO ansatte, forskere eller folk, der arbejder langt fra almindelig civilisation – f.eks, på boreplatforme. De er ligeglade med, at deres mobil ikke er så slank som en Huawei P20 eller kan smutte i enhver lomme som en iPhone SE.

Almindelige smartphones fungerer i mobilnet, hvor der kun er kort afstand mellem hver antennemast. Thurayas X5 kommunikerer direkte med satellitter, der omkredser jorden i stor højde.

Sammenlignet med andre satellit telefoner ser den nye Thuraya skam meget elegant og handy ud. Faktisk ligner den en rigtig smartphone med sin touch skærm på 5,2 tommer i Full HD kvalitet og grafiske opløsning på 1.920 gange 1.080 punkter.

X5 har også plads til to SIM-kort. Praktisk, når man vil skifte mellem satellit-telefon og kommunikation via et almindeligt GSM mobilnet. Telefonen har såmænd også Wi-Fi, Bluetooth og NFC, så man i princippet kan afspille Spotify musik på en trådløs højttaler via den eller betale regninger trådløst på en cafe eller i en butik.

Styresystemet er Android og åbner dermed døren for tusinder af apps, selvom det kunne være skægt at afprøve Google Maps på en satellit telefon.

Mange andre specifikationer har Thuraya ikke lækket om sin nye satellit smartphone, der blev vist offentligt første gang i går ved en pressekonference i selskabets hovedkvarter i Dubai. Jo, well – X5 er både vand- og støvtæt efter IP67 normen, men det er vel standard for en mobil, der bruges udendørs hele tiden.

Telefonen indeholder avanceret navigations hardware til f.eks. GPS indbygget, så man hele tiden ved, hvor man befinder sig på denne klode. Der er også en særlig SOS knap til at tilkalde nødhjælp, ligesom man kan fornøje sig med kameraer på både front og bagside.

Pris og leveringstidspunkt er ikke oplyst, men regn med, at Thuraya X5-Touch får Apples iPhone X telefon til at virke som et tilbud fra det lokale discount supermarked….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Facebook lytter ikke med