Nye emojis på vej til din mobil

Super-sikkert netværk i dit hjem

Et af internet fødekædens mest oversete elementer er routeren. Denne ret intetsigende plastik æske, som husmødre hader, fordi den er grim og står i vejen for brugskunst og andet dekorativt. Dimsen, der skal stå fremme og ikke må gemmes af vejen, hvis man vil have sit hjemme netværk til at kørende ordentligt.

De seneste par år har den største fokus ligget på routernes hastighed og rækkevidde. Om de kan nå ud i alle boligens hjørner uden at miste signal. Ellers kan det være nødvendigt at sætte Wi-Fi extenders i stikkontakter rundt om i huset og kontoret. Eller at investere i et ”mesh” netværk med små routere fordelt i rum i hele bygningen.

Amerikanske Fortigis går en lidt anden vej med sin nye router. Den er udstyret med kunstig intelligens og skal være rigtig rigtig god til at beskytte ens trådløse netværk mod hackere, angreb fra virus, overvågning fra uvedkommende alle de andre grimme ting, som desværre er dagligdag i en online verden.

I forhold til mange andre routere er Fortigis ligefrem dekorativ.

Fortigis tager udgangspunkt i, at flere og flere apparater går på nettet i et moderne hjem. Ikke kun mobiltelefoner, pc’er, tv eller tablets, men også køleskabe, alarmer, stemmestyrede højttalere, lamper, termostater, komfurer, vækkeure, overvågnings-kameraer osv.

De er alle i risikozonen for at blive hacket, og netop ”tingenes internet” har hentet en del overskrifter på det seneste, fordi fabrikanterne tilsyneladende overser sikkerheds-aspektet i deres iver efter at lancere flere og flere ”smarte” produkter.

Fortigis lader den kunstige intelligens i sin nye router lære af erfaring. Både sin egen, hver gang der sker noget uventet eller uønsket i det netværk, den styrer. Og når der foregår slemme ting hos andre Fortigis brugere.

Routerne kommunikerer nemlig sammen via internettet og udveksler erfaringer. Desuden foregår regelmæssige opdateringer helt automatisk, uden at Fortigis ejerne skal tænke på det. Kommunikationen foregår selvfølgelig krypteret, så uvedkommende ikke har nogen chance.

Alle disse ting tilsammen skal sørge for, at Fortigis giver et hjemme-netværk samme (forhåbentligt) høje niveau af datasikkerhed, som man hører om fra større virksomheders it-systemer. Det, som teknikere kalder ”enterprise level security”.

Dertil skal lægges, at Fortigis sikrer sine brugere, at de kan surfe helt privat på internet. Fortigis etablere nemlig automatisk en VPN tunnel – Virtual Private Network – når en person inde i det trådløse net, klikker sig ud på selve det store eksterne internet. Her vil hastigheden være op til 200 mbps.

I et moderne hjem er der rigtigt mange ting, som kan kobles på et trådløst netværk – og som skal beskyttes mod hackere, overvågning og virus angreb,

Derudover tilbyder Fortigis stort set alle de andre gode funktioner og features, man kan finde i andre topklasse routere. Rækkevidden er tilstrækkelig for de fleste. Hastigheden langt over, hvad man har brug for i praksis. Og hele netværket kan overvåges fra en app på administratorens telefon, tablet eller pc.

Fra app’en kan man f.eks. tilmelde og afvise brugere. Man kan se belastningen af nettet ”live” eller vist over et bestemt tidsrum. Man kan se, hvem af brugerne der er mest online. Og man kan få en alarm, hver gang en eller anden har forsøgt at tiltvinge sig adgang til det Wi-Fi netværk, som Fortigis routeren holder styr på.

Til sidst skal man også lige nævnes, at designerne hos Fortigis har gjort rigtig med ud af at få routeren til at se pæn ud. Nogle vil sikkert ligefrem kalde den flot.

Fortigis har sendt sin avancerede Cybersecurity AI VPN Router til ”crowd funding” på iværksætter portalen Indiegogo for at samle penge nok ind til en storproduktion. Derfor kan man i øjeblikket købe den supersikre mur mod internet til halv pris. Det er 199 USD eller ca. 1.250 kroner….

https://www.youtube.com/watch?v=llv-BIvAXCI%20

Fortigis app’en kan f.eks. vise, hvornår det trådløse hjemmenetværk er mest belastet.

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nye emojis på vej til din mobil