iPhone ejere er de mest tilfredse

Trådfri er IKEAs smarte bolig

Væn jer til navnet ”Trådfri”. Det bliver måske snart lige så almindeligt i danske munde som det velkendte begreb ”trådløs”.

Hvorfor? Joh – Trådfri er IKEAs fælles betegnelse for en ny serie af trådløse og smarte ting, man kan sætte i hjemmets Wi-Fi netværk og styre fra f.eks. en smartphone.

IKEA springer dermed ud med begge ben i ”tingenes internet” – og med IKEA møblers udbredelse i danske boliger skal folk nok hurtigt lære at sige, at de har et ”Trådfri” netværk derhjemme – ikke et trådløst.

I første omgang lancerer IKEA lancerer 12 lys-produter i Trådfri serien. De kan købes fra begyndelsen af april – og til IKEA-typisk lave priser.

Trådfri følger den såkaldte ZigBee Light Link standard, som selv kalder sig for ”sproget til tingenes internet”. Ud over IKEA støtter mange andre kendte firmaer Zigbee – f.eks. Danfoss, Philips, Huawei, Amazon, Schneider Electric, Intel, OKI, Bosch, Samsung og Siemens. Med andre ord kommer IKEA i godt selskab.

De første Trådfri ting, man kan købe hos IKEA, bliver en trådløs base-enhed, smarte elpærer, lyspaneler, bevægelses-sensorer og belyste døre og paneler.

Her er et grundsystem med base-enhed, fjernstyrings-puck og to Trådfri pærer

Base-enheden fungerer som en internet gateway, der skal kobles til hjemmets centrale router via kabel. Enheden kan placeres på en hylde eller hænges på en væg.

Et vigtigt element i Trådfri er en lysdæmper i et utraditionelt puck-formet design: Man justerer lysstyrken ved at rumme fjernstyrings-enheden mellem fingrene – se video.

IKEA’s nye smarte hjemme-elektronik følger en international standar, men åbenbart ikke slavisk. For i IKEA’s produkt beskrivelse står, at den nye Trådløs app kun fungerer sammen med IKEA’s Trådfri produkter – ikke med ZigBee ting fra andre fabrikanter.

IKEA forklarer, at etablering af smart belysning, hvor man f.eks. kan justere lysets temperatur og styrke, ofte kræver nye ledninger og installationer.

Med Trådfri er der hverken brug for nye kabler eller en elektriker. Man skal blot udskifte en eksisterende elpære med en smart af slagsen fra IKEA.

Teknologien, der muliggør lysdæmpning og skift i lysets toner, er bygget ind i selve pæren. Det betyder, at én af de nye LED-pærer kan bruges i en standardfatning– selv i gamle lamper.

Med IKEAs Trådfri app til iPhone eller Android kan man let justere lysstyrke og farve i sine smarte elpærer. Man kan også indstille lamperne til at lyse forskelligt stærkt om f.eks. morgenen, tidligt på aftenen og senere på natten.

Man kan også tage skridtet videre og personalisere al lyssætning og i appen indstille, hvornår hjemmets lamper tænder og slukker.

Med appen kan man f.eks. vælge det rette lys til en tidlig morgen, et andet lys til den sene aften og et tredje til madlavning eller til at arbejde hjemmefra i.

Smart belysning er IKEAs andet tiltag inden for IKEA Home Smart, som blev sat i gang med lanceringen af trådløs mobilopladning i 2015.

IKEA ser et kæmpe potentiale i udviklingen af produkter til det digitalt forbundne hjem, og i de kommende år vil IKEA lancere nye produkter, der bygger videre på virksomhedens løsninger til det smarte hjem.

 

Et sæt med gateway, puck fjernbetjening og to pærer koster fra 599 kroner. Individuelle pærer E17 eller E24 fatning koster mellem 79 og 149 kroner stykket.

Tilsvarende skal et sæt med bevægelses-sensor og en pære koste 229 kroner, mens lysdæmper sæt prissættes til mellem 149 og 229 kroner.

Trådfri produkter vil kunne købes i IKEAs varehuse fra lørdag den 1. april.

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

iPhone ejere er de mest tilfredse