8.000 brugte mobiler til børn i nød

Her er fremtidens politi-briller

Da Google for et par år siden præsenterede sine computerstyrede Glass briller, blev de bestemt ikke kun modtaget med åbne arme. Mange mennesker så kritisk på dem, fordi de frygtede at blive optaget på video hele tiden af brillernes indbyggede kameraer. En bekymring, der synes relevant nok, for ideen blev gentaget sidste år med Snapchats Spectacles.

Hverken Google Glass eller Snatchat Spectacles blev en succes. Ingen ville købe dem, selvom ideen med briller og video da godt kunne lyde spændende. Lidt James Bond 007’sk.

Nu ser forbrugernes frygt imidlertid ud til at være blevet virkelighed i Kina. Her er det lokale politi ved at afprøve nye ”smarte” briller, der kan optage, hvad betjenten ser, Brillerne har samtidig indbygget ansigts-genkendelse, så betjenten – og dennes bagland – kan finde ud af lynhurtigt, hvilke personer de står over for.

Ifølge den amerikanske avis Wall Street Journal har Kina udstyret sit politi med avancerede brilller, som bl.a. kan bruges til at finde og identificere folk på flugt i gaderne og på jernbane stationer.

Politiet hævder, at teknologien udelukkende bliver anvendt til at lokalisere kriminelle og folk med falske identiteter. Kritikere frygter dog, at de også bruges til at finde politiske modstandere, etniske minoriteter og andre mennesker, som myndighederne ikke kan lide.

Kinas politi har aldrig demonstreret deres nye briller offentligt. Derfor hersker der en del tvivl om, hvordan deres teknologi fungerer. Brillerne skal imidlertid være meget hurtige og ansigts-genkendelse ganske præcis.

Alt, hvad de kinesiske politibetjente skal gøre, er at kigge på en person. Brillernes indbyggede kamera vil derefter foretage målinger af den pågældendes ansigt og sammenligne det med en online database af mennesker, som myndighederne har registreret af en eller anden grund. Hele processen tager kun nogle få sekunder.

Også kinesiske politibiler skal indeholde højteknologisk udstyr til at identificere personer og naturligvis andre køretøjer.

Wall Street Journal påpeger, at brillerne berører et følsomt juridisk aspekt: Vil det at blive kigget på fremover være sidestillet med en officiel søge- og identifikations-proces? I givet fald kan alle personer blive skannet, uanset om de er kriminelle, politiske modstandere eller helt uskyldige mennesker, der tilfældigvis møder en politibetjent på gaden?

Well – man kan jo også sige, at det er sådan, det menneskelige øje og hjernen fungerer fra naturen af. Vi kigger hele tiden rundt på andre mennesker og ting omkring os – og på brøkdele af et sekund kan vi konstatere, om vi kender det, vi ser, for noget godt eller dårligt.

Tilhængere af den nye science-fiction teknologi til politiet argumenterer for, at brillerne kan være en effektiv hjælp i kritiske situationer, hvor det kan være nødvendigt at tjekke hundreder af menneskers identitet på et par minutter. I dag vil det samme tage timer med konventionel teknik og manuelle opkald til centralen.

Kina har allerede gennem flere år installeret millioner af kameraer på gader og pladser, der ikke kun optager almindelige videobilleder, men også indeholder bio-metrisk teknologi til ansigts-genkendelse, automatiske metal-skannere for bl.a. våben osv….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

8.000 brugte mobiler til børn i nød