Nu kan du tale til din printer

HomePod er sent ude

Selvom de nye stemme-styrede højttalere ikke sælges officielt på det danske marked, kan vi jo godt sidde på sidelinien og kigge misundeligt til USA, England og Tyskland, hvor de smarte nyheder er blevet et kæmpehit.

Senest ankommet er Apples længe ventede HomePod, der selvfølgelig er kompatibel med den kvindelige Siri digitale assistent, som de fleste kender fra iPhone.

Den skal med Apples sædvanlige dyder kæmpe mod andre teknologiske sværvægtere som Google og Amazon, der allerede har sikret sig en fremtrædende plads i den moderne dagligstue og køkken.

Samsung er også på vej med sin egen digitale butler ved navn Bixby. Microsoft har sin Cortana, og etablerede Hi-Fi navne som Sonos eller Bang & Olufsen forsvarer deres terræn med næb og kløer mod de nye rivaler med baggrund fra computere, tele og internet.

Denne infografik giver et godt billede af de meget forskellige priser, som tidens stemmestyrede højttalere sælges til (i USA). De priser kan tages som ledetråde for, hvad de smarte bokse kommer til at koste, hvis/når de dukker op på det danske marked. Det vil sige mellem  og  kroner.

Mange havde ventet, at Apple ville lægge sig som den dyreste med sin nye HomePod. Apple er jo vant til den position med sine iPhones og Mac computere. Men Apple bliver prismæssigt slået af Google i både en øvre ende, og når det gælder markedets billigste højttaler med stemme-styring.

Infografikken har kun taget de systemer med, som aktuelt kan købes på markedet. Mange andre mærker leverer højttalere, der følger en eller flere af de etablerede standarder fra Amazon, Google og Microsoft.

Derfor vil man f.eks. snart kunne finde stemme-styrede højttalere fra f.eks. JBL, , LG, Sony eller B&O Beoplay, der typisk fungerer med Google Assistant eller Amazon Alexa.

Apple har ikke været ude med en officiel meddelelse om, hvorvidt den nye HomePod kommer til salg på det danske marked. Ligesom konkurrenterne begrænses HomePod i øjeblikket til Nordamerika, England, Tyskland, Australien og til dels Frankrig.

Amazons Alexa Echo højttalere findes i forskellige prisklasser og størrelser. Alexa er markedets absolut førende standard for stemmestyrede højttalere.

Forklaringen på, at stemmestyrede højttalere navigerer udenom små markeder som Danmark – og for den sags skyld også vores nordiske nabolande – er, at sprog-områderne er for begrænsede.

Fabrikanterne vil være sikre på, at det kan betale sig at udvikle højttalere, som kan forstå de lokale sprog – gerne inklusive flere dialekter. Alene det kan jo være svært, når man tænker på, hvor stor forskel der er på nørrenjysk og bornholmsk.

Omvendt holder den tese jo ikke rigtigt. Alle de danskere, der kunne være interesseret i at købe en stemme-styret højttaler, taler og forstår engelsk. De har sikkert ikke noget imod at give kommandoerne på udenlandsk.

Som situationen ser ud lige nu, bliver Samsung den første af de store, der lancerer sine Bixby højttalere på det danske marked – inklusive dansk tale. Det sker senere i år, og så vil man kunne tale til alt fra Galaxy smartphones og tablets, over højttalere til køleskabe, tv og vaskemaskiner fra Samsung.

Da Samsung samtidig har købt den amerikanske Hi-Fi koncern Harman-Kardon, vil sydkoreanerne have gode chancer for at udbrede sin Bixby platform, selvom den er senere ude end Alexa, Assistant og Siri. Under Harman paraplyen befinder sig bl.a. mærker som JBL, Harman, AKG, Infinity eller autostereo fra B&O….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nu kan du tale til din printer