Hvad købte verden mest sidste år?

Disse telefoner købte vi i december

Danskerne turde åbenbart ikke eksperimentere alt for meget, når det gjaldt elektroniske gaver under juletræet. I hvert fald ser det ud til, at danskerne valgte det sikre i smartphones – og ”sikkert” er lige med Apple i danskerne opfattelse.

Opgørelser for decembers salg af smartphones hos to af Danmarks største teleselskaber viser i hvert fald en næsten total dominans af iPhones.

Hos 3 har Apple således erobret hele seks pladser på julemånedens Top-10 – og ikke mindst både første-, anden- og tredjepladsen.

Lidt overraskende er det måske nok, at Apples dyreste telefon nogensinde var den bedst sælgende smartphone i december hos 3. iPhone X kan nemlig meget nemt koste 10.000 kroner.

Huaweis Mate 10 lite var en af decembers mest solgte smartphones i Danmark.

Om det skyldes, at danskerne på grund af de generelt gode økonomiske tider har skruet op for størrelsen af julegaver – eller om det store salg skyldes, at firmaer køber nye mobiltelefoner til sit personale lige inden nytår – skal jeg ikke kunne sige.

Statistikkerne bekræfter imidlertid, at danskerne ikke er bange for at købe dyre smartphones. Kun få andre lande i verden har en så høj gennemsnitspris pr. valgt mobiltelefon som Danmark.

Her er er 3’s Top-10 over de mest solgte smartphones i december 2017:

 1. iPhone X
 2. iPhone 8
 3. iPhone 7
 4. Samsung Galaxy S8
 5. OnePlus 5T
 6. iPhone 8 Plus
 7. Huawei Mate 10 Lite
 8. Samsung Galaxy S8+
 9. iPhone 6S
 10. iPhone 7 Plus

Hos konkollegerne fra Telia ligger iPhone X også øverst på hitlisten i december, men Huawei markerer sig meget stærkere end normalt blandt de allerbedst sælgende. Med andre ord må der have ligget en kinesisk smartphone pænt indpakket i papir og med sløjfe under juletræet i år.

Den kompakte og prisbillige Huawei P10 lite ligger nemlig på en andenplads hos Telia, mens den avancerede Huawei Mate 10 Pro har indtaget position 7 – lige foran den lidt billigere Mate 10 Lite version.

Her er medalje vinderne hos Telia i december.

Telia har iPhones på fem af decembers 10 bedst sælgende smartphones. Samsung tager så de to resterende pladser i Telias Top-10:

 1. iPhone X
 2. Huawei P10 lite
 3. iPhone 8
 4. Samsung Galaxy S8
 5. iPhone 8 Plus
 6. iPhone 7
 7. Huawei Mate 10 pro
 8. Huawei Mate 10 lite
 9. Samsung Galaxy S8+
 10. iPhone SE

Tallene fra teleselskaberne afslører en dominans af Apple og Samsung på det danske for smartphones.

Det er en kendsgerning, der i høj grad bliver bekræftet af det store analysefirma IDC, hvis oversigter ikke – som teleselskabernes – ligger under for, om der har været særlige kampagner for bestemte marked modeller i en måned.

Ifølge Berlingske Business vurderer IDC vurderer således, at næsten otte af 10 smartphones i Danmark enten er iPhones eller Galaxies. Faktisk er alle de 23 mest solgte mobiltelefoner i perioden fra januar til september fra Apple og Samsung. Først nede på en 24. plads finder man en smartphone af et andet fabrikat.

Otte af 10 smartphones solgt i Danmark i de første ni måneder af 2017 havde Apples eller Samsungs logo på – med Apples billigste model, iPhone SE – som den klart mest populære. I alt købte danskerne i den periode 1,66 millioner smartphones.

Ikke desto mindre kunne det se ud, som om Apple mister markedsandel i Danmark. IDC fortæller nemlig, at iPhone ”kun” sad på 44,5 pct. af salget i Danmark. Et år tidligere var andelen på hele 51 pct. Det må betyde, at Android telefonerne som helhed er gået frem fra 49 til 53,5 pct. på 12 måneder.

Apples efterhånden to år gamle billig-model iPhone SE er Danmarks klart mest solgte smartphone i 2017.

Da IDC’s tal slutter i september, har de ikke fået Apples nye iPhone X med. Den vil uden tvivl ændre på statistikkerne, når hele året gøres op. Man kan jo allerede se iPhone X sætte sine tydelige spor i teleselskabernes opgørelser, der er noget nyere end IDCs.

Spørgsmålet er også, om markedsandele for de største smartphone mærker ikke også vil vise forskydninger i forhold til IDCs seneste tal.

Berlingske Business fortæller således, at Samsung havde en dansk markedsandel på 35,2 pct. i perioden fra januar til september sidste år. Huawei kom ind på en tredjeplads med 9 pct, men hævder selv, at man nu er oppe på 15 pct. af det danske marked.

Well – tal og statistikker skal altid tages med et lille gran salt, fordi de kan være påvirkede af mange ting – ikke mindst af, hvornår de er gjort op.

Sasmsung er en suveræn nummer to på det danske marked. Firmaets Galaxy S8 telefoner klarer sig fortsat flot på hitlisterne – også i december.

IDC’s tal må være kalkuleret i begyndelsen af oktober, og da var de nye iPhone 8 telefoner lige kommet på markedet og har næppe kunnet nå at flytte mange ting. iPhone X eller Huaweis nye topmodel Mate 10 Pro kom ikke frem før senere i oktober.

Alligevel er IDC’s danske tal for smartphone meget interessante. De afslører nemlig – modsat teleselskabernes – at danskerne gerne køber ældre mobil modeller for at spare penge. Topsællerten iPhone SE er således to år gammel, og på Top-10 ligger også de ældre iPhone 6 og iPhone 6:

 1. iPhone SE (172.000 styk)
 2. iPhone 7 (145.000)
 3. iPhone 7 Plus (126.000)
 4. Galaxy S8 (87.000)
 5. iPhone 6s (80.000)
 6. iPhone 6 (71.000)
 7. Galaxy A5 (63.000)
 8. Galaxy S8+ (60.000)
 9. Galaxy S7 (58.000)
 10. Galaxy A3 (53.000)

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvad købte verden mest sidste år?