Kineserne er de vildeste til at købe på nettet

Jerry Cans får en ny rolle

Gamle benzin kanistre – de såkaldte ”jerry cans” – skal ikke bare smides ud eller stilles ovre i hjørnet af en garage, hvor de kan ruste op.

Næh – fordums brændstof dunke i metal kan renoveres og genbruges som coole barskabe. Det sørger det danske firma Danish Fuel for, der nu går på iværksætter portalen Kickstarter for at skaffe 200.000 kroner til en decideret produktion af de usædvanlige barskabe.

Udgangspunktet er faktisk originale benzin-dunke fra anden verdenskrig, som Danish Fuel åbenbart kan finde på loppemarkeder, i gamle lagerrum osv – over 70 år efter, at krigen sluttede.

Dunkene blev opfundet af tyskerne i 1939 og kaldt Deutsche Wehrmacht Einheits Kaniser. De blev brugt til at sikre ekstra brændstof til tanks og andre militær køretøjer. Englænderne og amerikanerne opdagede den tyske idé og kopierede den straks i millionvis. Navnet ”jerry can” stammer fra, at amerikanerne kaldte tyskerne ”jerries” – en slags slang variant af ”germans”

Danskerne renser nu de gamle dunke, sandblæser dem rene for rust og gammel maling. Derefter laser-behandles de og får til sidst en omgang moderne pulver maling.

Undervejs forvandles dunkenes indre til et barskab med hylder og beklædning af krydsfiner og en bagvæg med et spejl i 1939 look. Også beslag og hængsler er i den gamle stil. Bagefter er det bare om at fylde sit nye retro barskab op med glas og flasker, der indeholder en anden form for sprit end oprindeligt.

Sådan husker mange den karakteriske benzin dunk, som tyskerne opfandt i 1939 – og som siden er blevet kopieret i millionvis til militær over hele verden.

Danish Fuel fremstiller i øjeblikket fire forskellige varianter af sit barskab. Alle i begrænsede oplag, for danskerne ved aldrig, hvor mange råvarer de kan skaffe.  Under krigen blev dunkene fremstillet på over 200 fabrikker i omkring 1.800 varianter. Alt i alt vurderer man, at der blev fremstillet 21 millioner eksemplarer.

I dag bruges det oprindelige design stadig. Reservedunkene er blot ikke af metal længere, men som regel fremstillet af plastik.

Hvis man gerne vil have et råt udseende lille barskab, er Danish Fuel et oplagt sted at kigge. Dunkene kan jo også bruges til andet – f.eks. som et skab til make-up ting, nøgler osv.

Man kan i øjeblikket forudbestille et skab til omkring halv pris. Det vil sige, at man skal af med mellem 2.499 og 3.999 kroner for et eksemplar. De dyre er helt originale britiske ”jerry cans” fra 2. verdenskrig, mens de billigere f.eks. kan have udgangspunkt i gamle kasserede dunke fra det danske militær….

Under 2. verdenskrig blev dunkene produceret på mindst 200 fabrikker.

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kineserne er de vildeste til at købe på nettet