Elfy et et rigtigt hyggelys

Gammelt æble koster mange penge

Mens Apple i dag er mest kendt for sine iPhones, iPads og MacBook laptops, må vi ikke glemme, hvordan det hele begyndte.

Det var i juli 1976, hvor Steve Wozniak byggede og Steve Jobs solgte de første Apple I computere. Nærmest i løsdele, fordi man fik hovedprint, tastatur, strømforsyning, kassette båndoptager og lille sort/hvid skærm som separate enheder – delvis uden kabinet udenom.

Apple sælger naturligvis ikke 41 år gamle computere længere, men de piktoreske klenodier opnår imponerende priser hos samlere, når de en sjælden gang dukker op på auktioner.

Sælgeren Steve Jobs og konstruktøren Steve Wozniak med en Apple I (forrest) og en senere Apple II på højkant.

Interessen for de gamle ”elektriske æbler” ser dog ikke ud til at være helt så stor i Europa som i hjemlandet. I hvert fald kunne man”nøjes med” at betale 101.325 USD – ca. 690.000 kroner – da en fungerende Apple 1 blev tilbudt på en tysk auktion lige før weekenden.

”Kun” fordi den meget retro Apple forud for auktionen var vurderet til at kunne opnå hammerslag mellem 190.000 og 320.000 USD (2,2 mio. kroner).  Selv når man lægger auktionarius’ kommission oveni, er den tyske Apple 1 betydeligt billigere end tilsvarende maskiner solgt i USA.

I 2014 skrev jeg således om en Apple 1, der blev købt af det amerikanske Henry Ford Museum i Michigan for 900.000 USD eller ca. 6,1 million kroner. Betydeligt mere end i dag.

I 1976 brugte man kassettebånd som lagermedie. Ingen havde tænkt på USB-sticks eller SSD diske dengang. Når man tændte sin Apple I, skulle man loade programmerings sproget Basic ind fra bånd, før man kunne bruge computeren til noget.

Efter sigende findes der i dag kun otte fungerende Apple 1 computere i verden, så den er virkelig en sjældenhed. Skulle I have et eksemplar gemt på loftet eller i kælderen – pas godt på det.

Det tyske eksemplar blev solgt komplet med de originale manualer og en bunke notater fra telefon samtaler mellem den oprindelige ejer og Apples to stiftere Steve Job og Stene Wozniak tilbage i 1977.

Apple I havde en 6502 processor på bit og 4 kb RAM, der kunne udvides til 8 eller 48 kb via et ekstra print. Ikke meget, når man i dag tager om mange GB – en million gange mere – i selv ordinære smartphones. Grafikken fra Apples første computer var 40 gange 24 karakterer i to farver.

I 1976 og 1977 kunne man købe en Apple I formedelst 666,66 USD. Oversat til danske kroner i 2017 svarer det til ca. 19.000 kroner….

http://www.breker.com/english/index.htm

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Elfy et et rigtigt hyggelys