The steak may be with you

Dagene talte for MP3 lyd

Alting har sin ende, siger man. Og den tid er åbenbart nu kommet til MP3. Lydformatet, der forandrede hele musik industrien – og indførte digital musik for alle.

Uden MP3 ville Apple aldrig have skabt iPod og iTunes. Og vi ville ikke som det naturligste i verden downloade og streame musik på vores mobiltelefoner, laptops, tablets og moderne stereo anlæg.

Men nu mener opfinderne af MP3, at det skal være slut.

Uden MP3 formatet havde vi nok aldrig set Apples iPod og iTunes, der revolutionerede hele musik industrien.

MP3 blev i 1993 skabt af lyd-ingeniører på det tyske Fraunhofer Institut, der i de seneste par år har ladet en række patenter udløbe og dermed stopper videre-udviklingen af det meget udbredte lydformat – på engelsk ”audio codec.”

Patenterne udløber om en uge – helt præcist den 23. maj – hvorefter Fraunhofer ingeniørerne helt officielt støtter AAC som fremtidens lydformat.

Tyskerne har været med til at udvikle AAC (Advanced Audio Coding), der både teknisk og kvalitets-mæssigt er langt bedre end MP3. Og AAC har ikke 24 år på bagen som sin forgænger. En evighed i den digitale verden.

Afløseren for MP3 hedder AAC. Et lydformat, der har en højere kvalitet og derfor er langt bedre egnet til moderne streaming af musik.

MP3 er dog fortsat det laaaangt mest udbredte lydformat til digital lagring af musik – og vil være det flere år frem i tiden. Måske vi ligefrem vil se en opblomstring af MP3 afspillere og indspillet musik, fordi man ikke længere skal betale licens for patenterne, men kan bruge formatet helt frit.

Til sidst en lille ligegyldig ting, men så er den forklaret:

Navnet MP3 er i virkeligheden misvisende. MP3 er en forkortelse for MPEG-2 Audio Layer III. Ikke MPEG-3, som mange tror. MPEG står for Music Picture Expert Group….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

The steak may be with you