Apple er nr. 1 og 2 på mobiler

Hvad koster min mobil nu i udlandet?

På mandag træder EU’s meget omtalte nye regler for udenlands telefoni i kraft. Mere præcist må teleselskaberne ikke længere lægge ekstra roaming afgifter på brug af mobiler i de øvrige EU-lande.

Hvad der oprindeligt fra politisk hold blev solgt som en stor forbedring og besparelse for forbrugerne – altså os – er endt med at skabe tvivl og forvirring hos tusinder af mobiltelefon ejere i Danmark.

20 pct. af danskerne tror nemlig – ifølge en ny analyse – at de kan bruge telefonen gratis i EU til sommer og slippe for ekstra regninger som i årene før.

Intet er mere forkert – i hvert fald for de fleste teleselskabers vedkommende.

De kører nemlig efter ”gyngerne og karrussellerne” princippet. Så hvad de mister af indtægter på roaming afgifterne, skal nu hentes hjem på dyrere abonnementer.

Mange danskere vil vende hjem fra deres sommerferie – for at møde en uventet stor telefon regning. EU’s nye regler om gratis roaming behøver slet ikke være gratis for forbrugerne.

Typisk bliver det 10 til 20 kroner dyrere om måneden at have en smartphone, der også skal bruges i udlandet.

Den nye undersøgelse har teleselskabet 3 fået lavet af analyse instituttet Wilke – og den viser noget andet, lige så foruroligende:

26 pct. af danskerne har slet ikke hørt om de nye EU-regulativer.

I værste fald kan det betyde, at titusinder vender tilbage fra årets sommerferie i udlandet – til en overraskende stor mobil-regning.

Teleselskaberne har ellers i de seneste par uger haft travlt med at udsende pressemeddelelser og direct mail breve til deres kunder for at forklare ændringer i deres mobil-abonnementer – og at de generelt bliver 100 til 250 kroner dyrere om året. Medmindre man skifter til et abonnement, hvor telefonen kun kan bruges i Danmark, for så koster den ikke mere end nu.

Hver fjerde dansker er ikke klar over, at EU har indført nye pris regler for brug af mobilen i udlandet.

3’s nye undersøgelse afslører, at en foruroligende stor del af danskerne – faktisk hver fjerde – ikke har forstået ændringerne. Eller de er lige glade:

”Vi forstår godt, at danskerne er forvirrede over de nye regler. Medierne har skrevet meget forskelligt om sagen – ikke mindst om EU-politikere, som har brystet sig af at have lagt roaming gebyrerne i graven,” forklarer David Elsass. Han er direktør for privatmarkedet hos 3.

”Faktum er, at teleselskaberne med den nye lovgivning har mulighed for at sætte begrænsning på den fri roaming og tage sig ekstra betalt for øvrigt forbrug. Vi anbefaler derfor, at man fortsat er meget opmærksom på, hvilke roaming muligheder man har i sit abonnement, inden man rejser til udlandet,” fortsætter han.

Hos 3 har hoved-prioriteten været at lave mindst muligt om i forbindelse med EU’s nye indgreb. Derfor fortsætter 3 med at tilbyde sine 3LikeHome-abonnementer, hvor kunderne kan bruge mobilen i 52 lande til samme priser som i Danmark. Og 3 har ikke umiddelbart planer om at ændre på pris eller indhold i sine abonnementer.

For nylig har 3 desuden lanceret to nye abonnementer til privatkunder, hvor mobilen udelukkende kan bruges i Danmark. 5 timers tale og 5 GB data koster 79 kroner om måneden, 15 GB og 15 timer 99 kroner.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Apple er nr. 1 og 2 på mobiler