Meget bedre styr på lyset

Skat på robotter skal omskole mennesker

Hvis robotter bliver så udbredte i industrien og på kontorer, som mange forudser, skal de da betale indkomst skat – ligesom de mennesker, de tager arbejdet fra.

Det siger verdens rigeste mand og Microsofts grundlægger Bill Gates i et interview med det amerikanske online magasin Quartz.

Gates mener, at penge fra ”robot skatten” skal bruges til at betale omskoling og efter-uddannelse af de medarbejdere, som står uden job, efter at deres arbejde er blevet afløst af en maskine eller en computer.

Ifølge Gates vil der være god mening i, at tidligere fabriks arbejdere, chauffører og kasserere i banken overføres til sundheds- eller uddannelses-sektoren, hvor der også fremover vil være brug for menneskelige kvaliteter.

Robotter kan selvfølgelig ikke betale indkomst skat og social forsikring, ligesom mennesker skal. Derfor foreslår Bill Gates, at skatten lægges hos robotternes ejere eller producenter som en procentdel af de indtægter og/eller besparelser, som robotterne skaber.

Microsofts grundlægger, der i dag er verdens største velgører, er godt klar over, at hans forslag indeholder masser af politisk og kulturel sprængstof.

 

Omvendt skrider robot teknologien så hurtigt frem i disse år, at regeringer, embedsmænd og erhvervsliv må finde en langsigtet løsning på udfordringen.

Til Quartz siger Gates bl.a, at automatiseringen ikke vil vinde frem, hvis folk er mere bange for konsekvenserne, end de ser muligheder i den. I sidste end er beskatning en bedre måde at håndtere tingene på end blot at forbyde nye teknologier.

Kloge ord fra William H. Gates, der nok også har den aktuelle verdens situation i bagtankerne, hvor regeringer og præsidenter bygger mure mod naboer, aflyser handels aftaler og øger nationalisme frem for internationale relationer….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Meget bedre styr på lyset