Lys og lyd fra samme dims på styret

2017 trends i smartphones

I de kommende uger – og måske snarere måneder – vil årets nye smartphone modeller dukke op i butikkerne.

De fleste vil have været omtalt på forhånd i medier og på blogge som min, men som regel beskrevet som enkelt-modeller.

I denne artikel vil jeg forsøge at se lidt bredere på de trends og tendenser, vi kan forvente af smartphones anno 2017. Ofte er nye årgange mobiler nemlig præget af de samme nye teknologier og mode-fænomener. Det vil også være tilfældet her i 2017.

2017-smartphones-1

Kommer foldetelefonen omsider år?

Det nye år vil også være påvirket af, at mange markeder som det danske, de europæiske og de nordamerikanske er ved at være mættede.

Forbrugerne gider ikke længere at købe mobil, hver gang der kommer en ny model. Deres nuværende er god nok – og det sagde forhandler og reklamer jo også, da de købte den for et halvt eller et helt år siden.

Med andre ord kræves noget særligt, hvis man som mobilfabrikant skal lyse op i mængden af nye modeller og mærker. Det bliver spændende at se, hvor mange det vil lykkes for i år.

Anyway – her er i første omgang nogle (forhåbentligt gode) bud på, hvad vi så overordnet vil se af nyt her i 2017:

Topmodeller bliver dyrere.

Vi får næppe billigere smartphones at se – og slet ikke, hvis vi går efter de forskellige mærkers topmodeller. Vi vil snarere se, at flere Android telefoner kommer helt op i priser, som vi ellers kun er vant til fra Apple. Huawei har vist det med sin nyeste topmodel Mate 9 Pro – og flere vil følge op.

Batterierne er stadig et problem

Selvom Samsung tog den alvorlige uppercut, da firmaets Note 7 måtte trækkes ud af markedet, har flere andre fabrikanter problemer med batterierne. Den nuværende batteri teknologi trænger til en kraftig fornyelse – ligesom hos elbilerne. Spørgsmålet er, hvor meget man kan forbedre på de nuværende li-ion batterier, som efterhånden har 25 år på bagen.

2017-smartphones-4

Ingen har lyst til at genopleve Samsungs Note 7 skandale. Derfor tør ingen vise nye batteri typer i 2017

Efter de dramatiske historier om smartphones, der brød i brand eller eksploderede, er forbrugerne meget mere bevidste om og opmærksomme på deres batterier. Derfor vil mobilfabrikanterne nok være meget forsigtige i 2017 med at præsentere helt nye batteri-typer, selvom de måtte have dem liggende klar i skuffen. Risikoen for at få dårlig omtale og en ødelagt markedsføring er ekstra stor – selv ved de mindste problemer med nye batterier.

Telefoner bliver ved med at vokse

For to-tre år siden syntes vi, at smartphones var enorme, når de havde en skærm på 5 tommer. Sidste år blev 5,5 tommer nærmest standarden og i hvert fald den størrelse mobil, som der var mest salg i.

En del ”phablets” (phone-tablets) har nu 5,7 tomme displays, og mange mener, at 6 tommer vil afløse 5,5 tomme som standarden for 2017. I enkelte tilfælde har kinesiske smartphone fabrikanter vist telefoner med 6,5 og 7 tommer, men så er spørgsmålet jo, om man vil have en kæmpe telefon eller en lille tablet.

835 bliver tallet, vi alle skal huske

Når historisk interesserede om nogle årtier finder gamle smartphones i skuffer og skabe, kan navngivningne af Qualcomms processorer udmærket bruges til datering af telefoner. Lidt som man fælder et træ og tæller årsringe for at finde ud af, hvor gammelt det var.

I 2016 var Qualcomms Snapdragon 820 – og til dels også den tunede 821 – den processor, de fleste gik efter, når de købte ny smartphone. De var creme-de-la-creme sammen med Apples A9 chip. I årene inden var det Snapdragon 805 telefonerne i 2014 og året efter Snapdragon 808 og 810.

2017-smartphones-3-snapdragon

Snapdragon bliver årets processor.

Her i 2017 bliver Snapdragon 835 den processor, alle topmodeller i smartphones vil være udstyret med – undtagen Apple, der har sin egen chip familie.

Ikke særligt mange tekniske detaljer er lækket om Snapdragon 835, der vil blive officielt præsenteret på CES Show messen i Las Vegas om et par dage. Men helt sikkert bliver den nye processor betydeligt hurtigere end sine forgængere.

Vi vil uden tvivl se 835’eren indbygget i årets nyheder hos en lang række fabrikanter – blandt dem Samsung i Galaxy S8, i OnePlus 4, Xiaomi Mi6 og Microsofts Surface Phone.

Dobbelte kameraer

Huawei har banet vejen vejen i 2016, og her i det nye år vil vi se mange flere fabrikanter tilbyde mobiler med dobbelte kameraer i. Vi vil også se ”dual” moden brede sig ud til billigere Android smartphones i mellemklassen.

Rygterne vil vide, at markedets to største – Apple og Samsung – pusler med dobbelte kameraer til deres topmodeller her i det nye år. Viser det sig at være korrekt, vil alle fabrikanter have det.

2017-huawei-kameras-10

Ingen tvivl om, at de dobbelte kameraer hos Huawei er en klar forbedring. Sikkert også fordi Leica har været med inde over udviklingen af nye og skarpere objektiver. Men grundlæggende vil mange opdage, at der skal mere end en ekstra sensor til for at bygge et rigtig godt kamera.

USB-C bliver standarden

Apple har sin Lightning konnektor og Android lejren USB-C. Apple har allerede erklæret Lightning som sin standard, og det samme vil ske hos Android fabrikanterne.

Her i 2017 vil det være en sjældenhed at se en ny Android telefon, der ikke har et USB C stik. Forhåbentligt holder fabrikanterne sig så til selve standarden og undlader at lave egne tilretninger, som vi har set det i 2016. Alle USB-C kabler skal passe til alle smartphones. Ellers er der ingen mening med galskaben.

Hovedtelefon stikket overlever

Apple fik masser af omtale – og bestemt ikke kun positive reaktioner – da man i efteråret droppede det klassiske hovedtelefon stik på sin nye iPhone 7.

Teknisk set kan man godt forstå Apple, for det klassiske 3,5 mm hovedtelefon spyd er virkelig old time teknologi – som formentlig ikke kan forbedres mere.

airpods-rservedele-2

Apples AirPods fik lavinen til at rulle. Nu skal hovedtelefon stikket dræbes.

Marketing-mæssigt var drabet på stikket dog ikke gjort smart. Der fandtes nemlig ingen umiddelbar afløser, som folk kunne købe. Medmindre de investerede i helt nye trådløse øre- eller hoved-telefoner.

Flere Android fabrikanter har truet med at følge Apple – bl.a. HTC og Samsung – men det ser bestemt ikke ud, som om 3,5 jack stikket bliver dræbt i 2017.

Fokus er vendt stærkere mod lydkvaliteten, og her har den trådløse Bluetooth stadig nogle svagheder i forhold til Hi-Fi via kabel.

Rammerne forsvinder

Nu har vi hørt reklame-trommerne i flere år: Snart kommer mobiltelefoner uden de klodsede rammer omkring displayet. På de nye smartphones vil hele fronten være én stor skærm.

Jeg tror, at 2017 bliver året, hvor rammerne forsvinder (næsten helt). Måske ikke 100 pct, så i hvert så meget, at skærmen udgør over 90 pct. af telefonens forside.

Buede skærme, som Samsung introducerede med sine Galaxy Edge modeller, vil blive meget udbredte i år. Mon ikke også Apple kommer med det, når nu Samsung skal producere Amoled skærmene til den med spænding imødesete iPhone 8?

Genopstår folde-mobilerne nu?

Klaptelefonerne eller ”clam shells” var ekstremt populære i mobiltelefonernes tid. Før og omkring årtusinde skiftet – og længe inden Apple vendte op og ned på verden med sin iPhone. Folde-telefonerne havde da også mange fordele. Først og fremmest fyldte de meget lidt.

2017-smartphones-6

Sådan ser LG’s tidsplan ud for nye skærme til smartphones og tablets.

Gang på gang i 2016 har de to store sydkoreanske giganter Samsung og LG vist nye moderne smartphones, der kunne klappes sammen. Men altid har det været prototyper eller modeller, som kun blev solgt i Kina eller Korea.

De nåede aldrig til Vesteuropa, hvor i hvert fald lidt ældre af os sagtens kan huske klaptelefon bestsellere fra Nokia, Ericsson eller Motorola.

Måske det ændrer sig i 2017, hvor Samsung og LG kan få følgeskab af bl.a. Lenovo og Motorola. Klap-telefonerne kan måske vise sig at være nøglen til at åbne nye markeder hos folk, der er trætte af, smartphones bliver større og større – og efterhånden ikke kan ligge i en almindelig lomme længere….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lys og lyd fra samme dims på styret