Ny app kombinerer den gamle og den nye musik verden

Bedre blik for farveblinde

Farveblindhed rammer hver 12. mand og 1 af 200 kvinder verden over. Lidelsen kan ikke kureres, og den er arvelig. Derfor er den ikke kun et stort problem de mennesker, som har svært ved at adskille bestemte kulører fra hinanden. På grund af dens udbredelse er den også en udfordring for samfundet.

Forskere fra University of Birmingham i England har måske fundet en løsning, der egentlig er forbløffende enkel. Bed de farveblinde om at bære kontaktlinser, som er farve-korrigerende via en ny teknologi.

I princippet fungerer de nye kontaktlinser som de velkendte, man bruger til nærsynede, langsynede eller folk med bygningsfejl. Nyheden rummer imidlertid et farvestof, der er i stand til at blokere bestemte bølgelængder af lys.

De nye kontaktlinser skal især kunne hjælpe mennesker med rød-grøn farveblindhed.

Det hjælper i hvert fald en af årsagerne til farveblindhed: En genetisk bestemt mangel i de celler i øjet, der tillader os at opfatte lys. Hver af de ”optiske kegler” modtager forskellige bølgelængder, og ved at kombinere input fra en masse celler bliver vi i stand til at se det fulde spektrum af farver. Vel at mærke, når ”keglerne” fungerer korrekt.

Det nye farvestof fra universitetet i Birmingham blokerer lysbåndet mellem de røde og grønne bølgelængder, som modtages af to sæt ”kegler” i øjet på samme tid. Ved at fjerne båndet, vil de være lettere for personen at adskille den røde og den grønne farve. Det er den mest udbredte form for farveblindhed.

De engelske forskere fortæller, at de har fundet farvestoffer, som er ugiftige og bio-kompatible med det menneskelige øje. Derfor kan de uden problemer anvendes i kontaktlinser, der lægges direkte på øjet.

Ifølge forskerne har de nye linser en ekstra fordel: De kan også hjælpe folk til et bedre syn, der ikke er farveblinde. Linserne øger nemlig kontrasten mellem de enkelte kulører.

Selve teknikken, som forskerne i Birmingham anvender, er ikke helt ny. Flere brillefabrikanter har indbygget noget lignende i både almindelige briller og i solbriller. Så vidt vides, er et dog første gang, at ideen lægges i kontaktlinser. De vil kunne produceres langt billigere end hele brilleglas.

Forskerne vil ikke kommercialisere produktet selv. Det skal i stedet være ”open source”, så mange får adgang til den nødvendige knowhow. Både virksomheder, forskere og private.

En videnskabelig rapport om kontaktlinserne for farveblinde er for nylig publiceret i tidskriftet Advanced Healthcare Materials her….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ny app kombinerer den gamle og den nye musik verden