Bedre spil på iPhone

Kina sidder på chippene

(Foto: Umberto / Unsplash)

Under Corona pandemien opstod en voldsom mangel på computerchips i alle brancher i Vesten – måske tydeligst i nye biler, som der nu er mange måneders ventetid på.

Chip-manglen satte også fokus på, hvordan det kunne gå så galt:

Det skyldes, at over halvdelen af alle mikrochips fremstilles i det kinesisk sprogede område, der består af selve Folkerepublikken Kina, Taiwan og Hong Kong.

Manglen opstod ikke, fordi kineserne holdt elektronik-komponenterne tilbage af politiske grunde, ligesom Rusland gør med olie og gas.

Kina har bare meget skrappere Corona regler end i Europa: Millionbyer som Shanghai bliver lukket ved den mindste indikation af virus, og det samme er sket med mange elektronik-fabrikker ovre i Fjernøsten. Selv i dag opretholder Kina Corona restriktioner.

Chip-manglen har bl.a. ført til, at USA’s præsident Joe Biden inden længe vi underskrive den såkaldter ”Chip+” lov, som skal gøre den amerikanske mikrochip industri mere konkurrence-dygtig.

(Infografik: Statista.com)

Eller med andre ord – USA vil ikke længere være afhængig af Kina og omegn, når det gælder vigtige elektroniske stumper.

Den nye lov støttes af både demokrater og republikanere. Den gik usædvanlig glat igennem både senatet og kongressen og mangler altså nu bare præsidentens autograf.

Chip+ loven ventes at koste amerikanerne 280 milliarder dollars eller ca. to billioner kroner. I det beløb indgår bl.a. en direkte provision på 52 milliarder til USA’s egne chip-fabrikanter, hvor de mest kendte er Intel, AMD og Qualcomm.

Over de næste fem år skal de bruge de mange penge fra staten til at moderne og udbygge deres fabrikker i USA samt øge deres investeringer og forskning og udvikling.

Infografikken fra analysefirmaet Statista viser meget tydeligt, hvor dominerende Kina, Taiwan og Hong Kong er i den globale chip-produktion. Faktisk er Taiwan, som Beijing truer med at invadere, størst af alle.

De tre kinesiske stater stod for en eksport af mikrochips på 400 milliarder dollars i Corona-året 2020, hvorfra de seneste data i FN’s Comtrade database stammer. Beløbet er steget i 2021 og i år.

I dag sidder der mikrochips i de fleste ting, vi omgiver os med – telefoner, tv, pc’er, ure, biler, køleskabe, komfurer, legetøj, alarmer, kameraer osv. (Foto: Pexels / Pixabay)

Til sammenligning eksporterede USA for kun 44 milliarder i 2020. Det placerer USA helt nede på en global syvendeplads. I dag domineres produktionen af asiatiske lande.

Nogle få nyere tal er dog dukket op på det seneste. Ifølge dem voksede chip-eksporten fra de tre kinesiske lande til 522 milliarder dollars i 2021, mens USA øgede til 53 mia. dollars.

Amerikanerne kan godt lide at prale med, at de opfandt mikro-chippene. Tilbage i 1990 sad USA da også på 40 procent af den globale produktion og Europa næsten lige så meget.

Ti år efter ved årtusinde-skiftet var USA’s og Europas markedsandel skrumpet ind til knap 40 procent tilsammen! Asiatiske lande som Japan, Sydkorea og Taiwan sad på resten.

I 2020 sad kineserne så på over 50 procent – folkerepublikken Kina alene på en fjerdedel af verdens-markedet. Kineserne havde erobret store andele fra USA, Europa og andre dele af Asien på samme tid.

Nu har så både USA, EU og Japan meddelt, at de vil producere flere mikrochips lokalt for at blive mindre afhængige af Kina. Lad os se, om det lykkes….

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bedre spil på iPhone