Offside måles nu digitalt

Spil plader på en mobil

(Foto: Yamaha Design Laboratory)

I denne digitale verden er der nok mange børn og teenagere, som aldrig har set – endsige hørt – en rigtig analog grammofonplade spille.

Til gengæld ved de alt om, hvad Spotify, Apple Music, Facebook, Instagram og TikTok er, som de lystigt streamer musik og videoer fra i timevis hver dag.

Den japanske musik-gigant Yamaha forsøger at ændre på det faktum. Yamaha er mest kendt for sine klaverer og fine Hi-Fi udstyr – plus naturligvis motorcykler – men har nu udviklet en mobiltelefon, der kan afspille plader. Sådan næsten bogstaveligt.

(Foto: Yamaha Design Laboratory)

Hvad der ligner en klassisk pladespiller med en smartphone lagt ovenpå, er i virkeligheden en bærbar Bluetooth højttaler, som betjenes som en klassisk grammofon.

TurnT hedder ideen, som er skabt i Yamahas kreative Design Laboratory. Den bygger på en app med billede af en sort vinyl-overflade.

Mobiltelefonen med app’en lægges på den trådløse højttaler, der er udformet som en god gammeldags grammofon.

Musikken aktiveres ikke som normalt ved at trykke på telefonens display. I stedet tager man TurnT’s tonearm og bevæger den hen over mobilen og sænker dens ”pickup nål” ned i ”pladerillen” på skærmen.

Ikke særlig praktisk, men et fandens sjovt påfund. Undskyld, at jeg bander.

Naturligvis passer billede og vinyl-overflade til det album, man har valgt at høre via en digital streaming tjeneste som f.eks. Spotify.

(Foto: Yamaha Design Laboratory)

Musikken spiller kun, så længe nålen er i ”rillen”. Man skifter melodi ved at løfte tonearmen manuelt. Ligesom på en rigtig pladespiller.

TurnT er én af flere sjove gadges, som Yamaha Design Labs har udviklet for at lave en finurlig twist på en gammel musik-spille.

Winder hedder f.eks. den proptrækker-lignende gadget af træ. Skruen i toppen bruges til at trække Winder op og starte en musikbox-lignende effekt på en smartphone.

MusicLight ligner en almindelig stearinlys-holder. Lyset styrer imidlertid musik-afspilningen på en smartphone. Får lyden til at variere, når lyset flimrer. Fader musikken ud, når lyset er ved at være udslukt.

Endelig er RhythmBot en samling af fire små robotter, der hver er forsynet med en mini-udgave af et percussion instrument.

Denne gang spiller eller synger man sit eget musik og lader mobiltelefonen lytte med. En app styrer så robotterne og får dem til at ledsage med en passende rytme, trommer osv.

Yamaha har desværre ikke sagt noget, om de små-geniale gadges i den nye ”Stepping out of the Slate” nogensinde kommer ud fra udstillings-lokalerne og i storproduktion.

Lad os håbe det, for de vil kunne sprede smil og musikalsk glæde overalt….

(Foto: Yamaha Design Laboratory)

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Offside måles nu digitalt