Soundboks får en baby

Rusland kloner Instagram

(Foto: Rossgram)

Russere med hang til selvportrætter online behøver ikke længere undvære Instagram eller Facebook. De har fået en tro kopi af Instagram at boltre sig på.

Klonen hedder Rossgram og indeholder de fleste populære features fra den amerikanske original som f.eks. Stories, Likes, tagging af personer og billeder.

Layoutet ligner også Instagram. Russerne har sågar kopieret symboler, farver og placering af de enkelte elementer på skærmen. Kun logoet i toppen af billedet afslører, at vi ikke sidder med det rigtige Instagram med russiske tekster.

Rossgram er gået på nettet knap 14 dage, efter at Rusland forbød Facebook og Instagram og beskyldte Mark Zuckerbergs to sociale medier for at være ”ekstremistiske” og ”statsfjendtlige.”

Til gengæld må Kreml have ment, at især unge russere var nødt til at få en erstatning for Instagram, der også er enormt populært hos Putins støtter – ikke mindst oligarkernes døtre og sønner.

Betjeningen af den russiske Rossgram ligger meget tæt på Instagram. (Foto: Rossgram)

De har udgjort en pæn andel af fænomenet ”Rick Kids of Instagram”, der elsker at udstille sig selv og deres rigdom med dyre sportsvogne, masser af smykker, badeværelser af guld og rejser til verdens mest fornemme adresser.

For at slippe for klager fra sine tilhængere har Putin åbenbart tilladt, at de nu får en egen legeplads på nettet at udstille sig på. Ruslands vel-etablerede sociale medie Vkontakte er nok for kedeligt.

Den helt store forskel på den amerikanske Instagram og den russiske Rossgram kopi er dog, at Kreml har fuld kontrol over indholdet i sidstnævnte.

For at give Ruslands omkring 80 millioner Instagram brugere en blød overgang til den nye platform åbner Rossgram i små trin ad gangen. Tidligere instagrammere skal lokkes – ikke skræmmes over.

Her i første omgang har kun store medier, godkendte reklame-firmaer og strengt udvalgte influencers og bloggere adgang til at lægge indhold på Rossgram. Almindelige russere må godt kigge, men ikke skrive indlæg og uploade fotos.

Mange af de populære billeder af unge rige på Instagram er afsendt af døtre og sønner af de oligarker og Kreml støtter, som nu er blevet bandlyst i vestlige lande. (Foto: Instagram)

Rossgram ser ud til at passe fint i den russiske regerings ønske om at have fuld bestemmelse med, hvad der vises i landets medier.

Fri presse og menings-dannelse er afløst af propaganda og censur her under Ukraine krigen. Bare at nævne ordet ”krig” er strengt forbudt.

Det skete for mange gange på Facebook og Instagram, og derfor blev de to først begrænset i deres udbredelse i Rusland og siden lukket helt.

Man kan håbe, at russerne er for kloge og sagtens kan gennemskue, at Rossgram er et statsstyret socialt medie med integreret censur. Hvis ikke, kan man frygte, at vi vil få mange flere af samme slags at se i fremtiden.

Diskussionen om menings-frihed kører jo allerede i fulde omdrejninger i USA, hvorfor først ex-præsident Donald Trump har åbnet sit eget sociale medie og Tesla-boss Elon Musk er på vej til at gøre det samme. Begge i protest mod primært Twitter….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Soundboks får en baby