Slut med Boxer

Klassiker genopstår

(Foto: Thorens)

Hvad forbinder I med Schweiz? Ud over meget rige mennesker, diskrete banker og flotte bjerge?

Hvis I har en sød tand, er der selvfølgelig chokoladen og Nestlé. Så er der selvfølgelig de berømte urmærker som f.eks. Rolex, Omega eller Swatch?

Når jeg nu siger ordet Hi-Fi, nærmer vi os emnet for denne artikel. Schweiz er nemlig også legendarisk for mindst to audio mærker.

Mest kendt er uden tvivl de nærmest skulpturelle Revox spolebåndoptagere. Næstefter følger Thorens pladespillerne. Godt og dyrt håndværk, der ikke var til at slide op.

(Foto: Thorens)

I dag er Thorens tysk-ejet og forsøger sig nu med at genoplive en af sine klassikere – Thorens TD-150, der var en lækkerbidxken at eje i 1960’erne, 70’erne og de tidlige 80’ere.

Thorens vil derigennem forsøge at få sig en del af kagen i det hurtigt voksende retro-marked for klassiske pladespillere. Et marked, der f.eks. også har lokket Technics grammofoner frem fra glemslen igen.

Efter et mindre dyk under Corona pandemien i 2020 går salget af vinylplader igen solidt frem. Amerikanerne har f.eks. købt 94 procent flere LP’er i årets første seks måneder. Tilsammen gav det en omsætning på 467 millioner dollars eller ca. tre milliarder kroner

Det er selvfølgelig intet imod salget af streamet musik – det overgik seks milliarder dollars – men væksten i digital musik kan slet ikke måle sig med de analoge vinylskivers.

(Foto: Thorens)

 

Thorens TD-1500 er den moderne udgave af verdens første masse-producerede grammofon fra 1965, som  havde et under-chassis svævende i fjedre. I den nye version er der tale om tre justérbare fjedre, der holder rystelser effektivt borte fra nål og plade-overflade.

Pladetallerkenen er i dag støbt af 22 mm tykt aluminium og vejer alene 1,4 kilo. Den roteres ved hjælp af en rem-drevet DC-motor med elektronisk styring, der automatisk holder hastigheden på enten 33,3 eller 45 omdrejninger i minuttet.

Tonearmen er nyudviklet og har en beskeden masse på 14 gram. Den fin-indstilles manuel og er forsynet med standard SME stik til pickup. Med ved købet af Thorens TD-1500 følger en moving magnet nål fra den berømte danske fabrikant Ortofon. 2M Bronze er typen.

Til sidst skal nævnes, at Thorens TD-1500 naturligvis kommer helt uden nymodens ting som f.eks. trådløst Bluetooth. I stedet kan man vælge at forbinde pladespilleren til sit øvrige Hi-Fi system med enten phono-kabler eller professionelle XLR-stik.

Thorens nyheden fås i enten sort eller i poleret valnød. Den kan købes fra deember til priser fra 1.999 euro. Det er ca. 15.000 kroner. I Danmark er Radioactiv Nordic i Esbjerg distributør….

(Foto: Thorens)

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Slut med Boxer