GoPro med skarpere video

Data er blevet en byrde

(Foto: Gerd Altmann / Pixabay)

Danske virksomheder kæmper med at forene modstridende realiteter, og deres indsamlede data ender derfor ofte som store uudnyttede datasøer.

Voksende datamængder er blevet en byrde frem for en fordel for mange danske virksomheder.

Både mængden af data og datatyper samt hastigheden i data-opsamling og -behandling overvælder medarbejderne og belaster både virksomhedernes teknologi og processer.

Selvom mange virksomheder har målsætninger for data-anvendelse og selv mener, at de er datadrevne, bliver de alligevel bremset af en række barrierer – kompetencekløft, datasiloer, manuelle processer, forretningssiloer, personfølsomme data og svagheder i datasikkerheden.

Det viser en ny analyse, som Forrester Consulting har lavet på vegne af it-giganten Dell. 4.036 it-beslutningstagere i 45 lande har deltaget – herunder Danmark.

Ifølge undersøgelsen er en af de største barrierer ved digital forandring og transformation, at virksomhederne har svært ved at omdanne data til brugbare indsigter.

Det var ellers netop meningen, når der blev investeret store beløb i nye computere og software, som skulle give en meget bedre forståelse af markeder, trends, kunde-reaktioner, konkurrencen osv.

Mange danske virksomheder har problemer med at omdanne deres enorme mængder data til praktisk viden. (Foto: Tumisu / Pixabay)

Dell og Forrester ser tre store modsætninger – virksomhedernes opfattelse af sig selv, blæse og have mel i munden samt kløften melle vision og virkelighed:

Seks af ti danske virksomheder (59 procent) hævder således, at de er datadrevne, og at data er livsnødvendige for deres forretning. Alligevel er det blot hver femte virksomhed (22 procent) der rent faktisk anvender data til at forbedre deres forretning.

Konsulenterne fra Forrester Consulting placerer derfor hele 56 procent af de danske virksomheder som ”data-novicer”, der endnu ikke har udnyttet potentiale i de indsamlede data.

20 procent er ”data-teknikere”, som har teknikken, men ikke ved hvordan den udnyttes bedst.

16 procent er ”data-entusiaster”, der omvendt har kvalifikationerne, men ikke teknologien. Derfor ender de med manuelle data-processer i stedet for den ønskede automatisering.

Kun otte procent af de danske virksomheder kategoriseres som ”data-helte.” Det vil sige, at de har både teknik og kunnen på plads – og får glæde af det.

Den nye undersøgelse afslører også, at 69 procent af de danske virksomheder, at de indsamler data hurtigere, end de kan nå at analysere og bruge dem.

De fleste danske virksomheder har enten teknologi eller folkene, der kan udnyttede data-bølgen. Færre har begge i hus. (Foto: Roland Steinmann / Pixabay)

Alligevel svarer 71 pct., at de konstant har brug for flere data, end deres nuværende systemer kan levere. Det kalder Dell for at ”blæse og have mel i munden.”

Forklaringen kan være flere: Dårlig forretnings-ledelse, der ikke synligt støtter virksomhedens data- og analyse-strategier. Det indrømmer 69 procent af de adspurgte.

Som følge af eksplosionen af indsamlede data bliver virksomheders arbejds-processer sværere og mere manuelle:

Hele 63 procent klager over, at overfloden af data medfører, at de ikke kan opfylde kravene til sikkerhed og compliance, mens 52 procent siger, at deres organisation allerede er overvældet af eksisterende data.

”Vi skal huske på, at langt de fleste virksomheder har været under et enormt pres i de seneste 18 måneder. Næsten halvdelen fortæller, at pandemien markant har øget mængden af data, de har skullet indsamle, behandle og gemme,” forklarer Marianne Lindhard Moe. Hun er administrerende direktør for Dell i Danmark.

Hun oplever dog samtidig, at danske virksomheder gør en indsats for blive bedre til da i fremtiden:

Det kan f.eks. gøres ved at indføre kunstig intelligens (73 pct), effektivisere databehandlingen (48 pct) og at outsource til skyen (45 pct) eller data-as-a-service modeller (59 pct)….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

GoPro med skarpere video