Hvad gør I med jeres gamle mobiler?

3 pct. af landet er uden mobil-kontakt

(Foto: LinkedIn Sales Navigator / Unsplash)

Det er sikkert rigtigt, at vores lille land er et af de bedst dækkede med mobilnet i verden.

Men det er også en kendsgerning, at selv det bedste 4G netværk har huller, hvor signalet ikke er så godt. Eller i værste fald – din smartphone mister al forbindelse.

Teleselskaberne  er ikke meget for at tale om disse sorte huller. Og slet ikke, når en analyse afslører, at hele 3,15 procent af Danmark står helt uden mobilforbindelse.

Tallet kommer fra det kanadiske analyse-hus Tutela Technologies, der har specialiseret sig i at måle kvaliteten af mobilnet.

Tutela måler på signalet til og fra 300 millioner smartphone brugere i verden – deriblandt også over 130.000 her i landet. Kunderne, der køber disse data, er typisk teleselskaber.

Den netop offentliggjorte rapport fra Tutela afslører, at Danmark har adskillige ”non-spots” eller dæknings-huller, hvor ingen mobiler virker – ligegyldigt hvilket teleselskab man bruger.

Her er det aktuelle Danmarks-kort over mobildækningen. Hvide prikker er områder helt om uden mobildækning. Røde prikker angiver bygninger, hvor man ikke kan bruge smartphone indendørs. (Kort: Tutela Technologies

Hvis I kigger på landkortet i denne artikel, vil I bl.a. finde et par grimme sorte huller omkring Silkeborg, langs Jammerbugten i Nordjylland og midt på Bornholm.

På landkortet er de signal-tomme områder udendørs dog markeret hvidt. Det ser mere tydeligt ud end sort. Er signalet væk indendørs, vises en rød prik.

Hver prik dækker over et geografisk areal på 150 gange 150 meter. Der er mange prikker, så teleselskaberne burde egentlig have travlt med at dække dem så hurtigt som muligt.

Lige i øjeblikket synes teleselskabernes opmærksomhed dog ud til at være vendt 100 procent mod 5G og ikke de nuværende 4G netværk.

Dækningshuller kan svært undgås 100 procent på grund af teleteknologiens begrænsninger. Men man kan komme meget tæt på, hvis man ved nøjagtigt, hvor svaghederne ligger. Tal som disse fra Tutela kan hjælpe.

”Non-spots” opstår helt oplagt, hvis der ikke er en mobilmast i nærheden, som smartphones kan forbinde sig til.

Nord- og Midtjylland er de dele af Danmark, hvor der er flest ”døde” områder for mobiltelefoni. (Infografik: Tutela Technologies)

Andre forklaringer på manglende signal er, at mobilbrugeren befinder sig inde i bygninger. Især store betonhuse som hospitaler eller kontor-paladser kan være et problem.

Endelig kan mange bakker – i Danmark har vi jo ikke bjerge – være med til at skærme for mobilsignalet og skabe huller i forbindelsen.

Chris Mills, der chefanalytiker hos Tutela Technologies, forklarer, at nye fremtidige teknologier kan være med til at gøre sorte huller mere sjældne:

”Det er altid en dyr løsning at rejse nye mobilmaster op i landområder, hvor der ikke er så mange abonnenter som i storbyerne. De vil f.eks. kunne hjælpes af 5G og de såkaldte low-band frekvenser,” mener Mills.

”Indendørs signalhuller i bygninger vil kunne afhjælpes med dedikerede antenne-systemer. Dem oplever danskerne bl.a. i Københavns Metro,” fortsætter han.

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvad gør I med jeres gamle mobiler?