Vi køber helst dyre telefoner

Verdens ældste mikro-computer på auktion

(Foto: Heritage Auctions)

Gamle computere er bestemt ikke kun noget til lossepladsen eller til parkering i kælder og loft. Nogle af dem begynder at få værdi.

Naturligvis ikke i målestok med veteranbiler eller gamle mønter, smykker og armbåndsure, men alligevel.

Hvis man havde vidst det for nogle år tilbage, ville mange af os nok ikke have smidt vores første computere ud på den måde.

Apple I er nok det bedste eksempel. Skulle man ligge inde med et funktions-dygtigt eksemplar af den første Apple fra midten af 1970’erne, er der udsigt til gevinster i million-kroners klassen.

Q1 var den første alt-i-en mikrocomputer i verden. Her ses Q1 Lite udgaven, der kom uden printer indbygget, men til gengæld med et separat taltastatur. (Foto: Heritage Auctions)

Spørgsmålet er, om priserne også stryger lige så stærkt i vejret, når verdens første komplette mikrocomputer ryger på auktion i USA senere i dag fredag.

”Komplet”, fordi tidligere mikrodatamater – det hed de dengang – typisk var byggesæt, som køberne selv måtte lodde sammen og få til at fungere fra bunden af.

Apple I var sådan en “fuglerede” af elektronik, hvor man ud over selve computeren på et print måtte anskaffe sig et separat tastatur, et kassettebånd som lager, en sort/grøn eller sort/gul skærm samt eventuelt også bygge et kabinet at placere hele herligheden i.

Q1 computeren fra Ql Corporation i New York var anderledes. Den kom med det hele samlet inklusive en lille monokrom skærm i kabinettet.

Printeren er næsten 50 år gammel – fra før laser og inkjet. (Foto: Heritage Auctions)

Det fik Q1 til at se meget mere elegant ud dengang, selvom den aldrig blev nogen kommerciel succes.

Største enkelt-aftager var NASA plus en stribe universiteter, men de var ikke nok til at få økonomien til at hænge sammen hos Q1.

Det eksemplar af Q1, der ryger under hammeren fra i dag hos Heritage Auctions, er da også noget af et tilfælde.

Computeren blev fundet under oprydning i et lagerlokale på Kingston University i London. Den ser ud til aldrig at have været brugt.

Faktisk er der tre ting på auktion: Først og fremmest selve den komplette Q1 mikrocomputer fra 1973, der har tastatur, skærm og printer indbygget.

(Foto: Heritage Auctions)

 

Dertil kommer en mere strømlinet Q1 Lite fra 1976 uden printer, men med et separat taltastatur. Og endelig en Q1printer lavet af metal. Derfor er den meget tungere end moderne skrivere.

Qi maskinen var bygget op omkring Intels første otte-bits 8088 processor, som senere lagde grundstenen for den amerikanske chip-fabrikants vej til tinderne.

8088 sad også i den første IBM PC fra begyndelsen af 1981’erne og skabte dermed basis for hele begrebet pc, som alle ved, hvad er nu om dage.

Heritage Auctions har ikke testet, om Q1 udstyret fungerer efter så mange årtier. Derfor sælges de ”som beset”.

Forhånds-buddet ligger i skrivende stund på 8.500 dollars eller ca. 60.000 danske kroner for Q1computeren alene. Mon ikke det vil stige markant i de kommende timer….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vi køber helst dyre telefoner