Her er Samsungs højttaler med skærm i

Linux er nu større end nogensinde

(Foto: Linux)

(Opdateret) Linux er ikke ligefrem det styresystem, man hører mest om. I den store offentlighed er Windows, Android, MacOS og iOS langt mere kendte – og udbredte.

Ikke desto mindre kan Linux, der er en finsk udviklet variant af Unix, lige nu fejre den ene rekord efter den anden.

Linux har således erobret 4,03 procent af det globale styresystem-marked, fortæller februar-rapporten fra analyse-firmaet Statcounter.

Det måler på online trafikken på 1,5 millioner websider, der havde over fem milliarder bruger-besøg i årets anden måned.

Valves populære bærbare Steam Deck spillekonsol er kraftigt medvirkende til, at Linux styresystemet lige pludseligt buldrer frem. (Foto: Valve)

Ifølge Statcounter er udbredelsen af Linux vokset med hele 31,3 procent siden juni 2023.

Sammenligner man med situationen for fem år siden, er forskellen endnu større. I februar 2019 havde Linux kun en global markedsandel på 1,58 procent!

Dermed står Linux stærkere end nogensinde før, hvilket nok vil undre de fleste:

Traditionelt har Linux nemlig været mest udbredt hos programmører, ingeniører og udviklere, der arbejder med servere, supercomputere eller enheder til det smarte hjem.

Hvad er så forklaringerne på Linux’ pludselige succes?

(Foto: Gizchina / Weibo)

En af dem hedder Steam Deck. Det er en populær bærbar spille-konsol fra Valve, som kører med en Arch Linux variant af styresystemet.

Selvom Steam Deck primært henvender sig til gamere, kan konsollen også bruges som en pc-lignende desktop.

Steam Deck alene har en markedsandel på mellem 1,63 og 2,0 procent i Statcounters målinger.

Et af Linux store problemer hidtil har været styresystemets store fragmentering. Der findes utallige versioner, som ikke alle er 100 procent indbyrdes kompatible.

Opfinderen af Linux – finsk-amerikaneren Linus Torvalds – fortæller dog, at der er en standardiseret brugerflade på vej, som fungerer på kryds og tværs af alle varianter.

Når det sker, kan Linux måske blive en konkurrent, som Microsoft, Apple og Google virkeligt kan mærke….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Her er Samsungs højttaler med skærm i