Stadig mange danskere uden hurtigt internet

Fra 2024 vil USB-C sidde i al ny elektronik

(Foto: Pixabay)

EU har længe ønsket, at alle elektroniske apparater i Europa benytter samme metode til at lade deres batterier op.

Tidligere i tog EU et stort skridt i den retning ved at vedtage en regel om, at en række populære gadgets som f.eks. smartphones og tablets fremover skulle være forsynet med USB-C stik.

Den lov tvang bl.a. Apple til at fjerne sin egen Lightning port fra sine produkter. I modsat fald risikerede Apple at få forbud mod at sælge varer i EU.

Apples svar så man hurtigt i f.eks. tablets og laptops, der fik USB-C stik. Seneste knæfald for EU kom med de nye iPhone 15 telefoner.

Nu her op til nytår har EU Kommissionen udsendt en meddelelse i det sociale medie X, hvor den jubler over sin egen succes med USB-C:

”Ventetiden er omsider forbi. Fra 2023 vil USB-C være (de facto) standard for alle elektroniske enheder i EU. Det betyder en bedre oplade-teknologi, mindre e-affald og lettere adgang til at finde de opladere, du har brug for.”

EU Kommissionen fremhæver også, at USB-C vil sørge for, at man kan benytte samme oplader på kryds og tværs af mærker og fabrikater.

 

Der må ikke længere være begrænsninger fra enkelte producenter, som det har været tilfældet med Apple.

En ensartet teknologi til hurtig opladning vil være tilgængelig for alle. Det bliver spændende at se, om det kan gennemføres i praksis.

Apple siger f.eks, at man kun kan oplade sine nye iPhone 15 hurtigt, hvis man benytter originale USB-C opladere fra Apple selv.

Tilsvarende har flere kinesiske fabrikanter med OnePlus og Xiaomi i spidsen introduceret mobiler, der kan lades op med 100 watt eller mere. Det er fire-fem gange hurtigere end mobiler fra Samsung og Apple.

EU vil gennem sit initiativ adskille salget af opladere fra selve enhederne. På den måde kan forbrugere f.eks. købe en ny mobil uden lader. Det ser man allerede hos Apple og Samsung.

Ifølge EU vil det begrænse antallet af ladeblokke i Europa. Folk vil benytte samme lader til deres forskellige gadges, og antallet af kasserede ladeblokke på lossepladserne vil falde.

Endelig kræver EU, at fabrikanterne skal levere samme letforståelige lade-vejledning på skrif Den skal bl.a. indeholde alle tekniske data, strømforbrug, støtte til hurtig opladning.

Fra 2024 vil følgende elektroniske enheder være omfattet af EU’s krav om USB-C strømforsyning.

Bemærk, at laptops ikke er nævnt i listen. Det skyldes, at de nye regler først gælder for bærbare pc’er fra 2026:

 • Mobiltelefoner
 • Tablets
 • Digitale kameraer
 • Hovedtelefoner
 • Headsæt
 • Bærbare højttalere
 • Håndholdte spille-konsoller
 • e-bogs-læsere
 • Trådløse øretelefoner (“earbuds”)
 • Keyboards
 • Computer-mus
 • Bærbare navigatorer

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Stadig mange danskere uden hurtigt internet