Gode råd til en it-sikker sommerferie

Omsider data-fred mellem EU og USA?

(Foto: Gizchina / Weibo)

Kan det være, at Google, Facebook og Amazon snart kan sætte sig fredeligt ved samme mødebord som EU’s forhandlere og data-beskyttere?

Chancerne står meget bedre end for bare en uge senere, efter at EU-Kommissionen slog fast i går, at USA har tilstrækkelig beskyttelse af europæernes personlige informationer, når data sendes over Atlanten.

Hvis Kommissionens nye standpunkt bliver godkendt af EU’s jurister og data-specialister, vil det have stor betydning. Helt ud til den enkelte borger i Danmark.

Mest nærliggende vil Meta uden tvivl åbne op for adgangen til sin nye Twitter-konkurrent Thread. Den er europæerne i øjeblikket udelukket fra på grund af EU’s (hidtidige) forbud mod at eksportere data til USA.

For dansk erhvervsliv og den offentlige sektor vil en opblødning også være vigtig:

I de senere år har mange nemlig været usikre om, hvorvidt anvendelse af cloud-services – altså store databaser på internet – var i overensstemmelse med de europæiske GDPR-regler.

Da de fleste store cloud-datacentre og -udbydere er placeret i USA, kan usikkerheden have været med til at skade de offentlige sektors digitalisering.

Med den nye aftale er den væsentligste tvivl omkring anvendelsen af cloud nu afklaret, når EU-Kommissionen erklærer sig tilfreds med de tiltag, som USA har indført for at beskytte europæiske borgere i den digitale verden.

Den seneste udløber af uenigheden mellem EU og USA gik i maj ud over Meta, der blev idømt en bøde på 1,2 milliard euro for at overtræde GDPR reglerne for borgeres private data. Siden har Meta bl.a. blokeret for, at det nye sociale medie Threads kan benyttes i Europa. (Foto: Gizchina)

Der er dog næppe tale om et punktum på skænderierne, vurderer organisationen IT-Branchen. Beslutningen vil formentlig blive prøvet først ved domstolene.

På den anden side er der tale om et meget klart politisk signal fra europæisk og amerikansk side om, at begge parter vil have data-samarbejdet til at fungere, konstaterer danske it-selskabers brancheforening.

Hele problematikken har sit udgangspunkt i, at it-verdenen bliver mere og mere virtuel:

I gamle dage havde virksomheder og den offentlige sektor sine data liggende på lokale servere eller i det mindste i store datacentre, der lå fysisk i Danmark.

I dag er internet globalt og kaldes derfor ”én stor sky eller cloud.”

På grund af lynhurtige datakabler kan informationer udveksles på brøkdele af et sekund over store afstande. Brugerne vil ikke mærke, om datacentrene f.eks. ligger i Sverige som f.eks. Amazons og Facebooks eller for den sags skyld midt i USA eller Kina.

Flere af verdens største udbydere af cloud-services er netop amerikanske og kinesiske. Derfor kan den nye EU-beslutning sagtens få stor betydning for globale sociale medier og online-services som Google, Facebook, Microsoft eller Amazon..

Den nye aftale kaldes for ”EU – US Data Privacy Framework”. Dens største udfordring vil uden tvivl komme fra Europa Domstolen, der tidligere har kasseret to lignende projekter, fordi de ikke beskyttede forbrugerne godt nok mod misbrug af data.

Desuden skal aftalen have grønt fra European Data Protection Board samt en komite med repræsentanter fra alle EU-lande….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Gode råd til en it-sikker sommerferie