Sov bedre med Tesla

Sådan ser det ud med demokratiet

(Foto: Gerd Altmann / Pixabay)

At der ikke er meget demokrati i Rusland, Tyrkiet eller Kina, bliver vi mindet om dagligt i nyheds-medierne.

Til gengæld er de færreste nok klar over, at kun 24 lande i verden kan betragtes som ”fulde demokratier”.

Danmark og de nordiske lande er imellem dem ligesom flere andre EU-medlemmer og stater som Canada, Australien, Sydkorea, Jakan, New Zealand, Mauritius, Taiwan, Uruguay, Costa R ica og Chile. Tilsammen dækker de i alt otte  procent af verdens befolkning.

Det afslører den nyeste udgave af ”Global Democracy Index,” som det respekterede britiske finans-medie ”The Economist” står bag. Analysen dækker situationen i 2022.

(Infografik: Statista.com)

Niveauet for demokrati har stort set ikke ændret sig fra 2021 til 2022. Gennemsnittet ligger således på 5,29 point af 10 mulige mod 5,28 året før.

Analytikerne havde ellers regnet med, at niveauet ville stige, at flere lande ville finde tilbage til mere demokratiske forhold efter Corona pandemien.

Ifølge ”The Economist” lever 37 procent af verdens befolkning i lande med diktatur og autoritære regimer. Det svarer til 59 af de 167 lande, som er undersøgt.

I 2022 tog Rusland det største demokratiske dyk af alle lande. Russerne faldt 22 pladser og helt ned på listens 146. plads efter sit krigeriske angreb på Ukraine for knap et år siden.

Klodens mindst demokratiske lande er Afghanistan. Myanmar og Nordkorea. I den anden ende er Norge, New Zealand og Island vurderet som de mest demokratiske i verden….

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sov bedre med Tesla