Lexus går rigtig elektrisk

Bøger på papir vinder stærkt frem

(Foto: Joseph Redfield Nino / Pixabay)

Selvom vi er skiftet til digitale formater i næsten alle medie-sammenhænge i de senere år, kan amerikanerne registrere en måske overraskende trend.

Mens salget af goe gamle bøger på papir faldt dramatisk mellem 2008 og 2012, er det faktisk gået fremad lige siden.

Med et imponerende hop i vejret under Corona pandemien til 826illioner styk sidste år, viser nye tal fra Publishers Weekly.

Samtidig sker der en lidt mærkværdig – og modsat rettet – udvikling: Amerikanerne læser mindre for fornøjelsens skyld eller for personlig underholdning end før. Det sker på trods af, at nemlig romaner og fiktion er det område af bogverdenen, som fører an i det trykte comeback.

Ifølge en ”Time Use” undersøgelse fra USA’s Bureau of Labor Statistics bruger hver amerikaner i dag kun 16 minutter om dagen på at læse. For 13 år siden i 2004 var det 23 minutter.

Amerikanerne læser mindre fpr fornøjelsens skyld end 20 år siden. (Infografik: Statista.com)

Statistikken bliver trukket gevaldigt nedad af et stort antal mennesker, der slet ikke gider læse medier, bøger osv.

Til gengæld hiver de voksne amerikanere op, som godt kan lide at læse for fornøjelsens skyld. De læser i gennemsnit i halvanden time om dagen. En lille nedgang på fem minutter siden 2012.

Pensionister på 75 år og derover er de mest ivrige læsere for underholdningens skyld, mens de mest dovne er de midaldrende i fuldtidsjob. Når de kommer hjem fra arbejde, orker de ikke at læse – kun ni minutter om dagen. De tænder nok straks for tv.

Til gengæld må dem, der trods alt læser, være begyndt at købe mange flere fysiske bøger, end de plejer at gøre:

I hvert fald toppede det amerikanske bogsalg i 2020 og 2021, mens Corona pandemien tvang amerikanere – og for den sags skyld også danskere – til at blive hjemme.

Ifølge ”Publishers Weekly” var det især fiktions-bøger til unge voksne, der eksploderede i salg sidste år. Dette segment gik frem med hele 30,7 procent.

Salget af bøger på papir er gået stærkt frem igen under Corona pandemien. (Infografik: Statista.com)

Bøger til voksne generelt havde også en stor succes med et plus på 25,5 procent, mens det gik knap så stærkt for bøger til børn – en vækst på 9.6 procent.

Det eneste segment, der havde en tilbagegang i antallet af solgte enheder i 2021, var non-fiction bøger til børn.

Forklaringen kan være, at mange forældre i 2020 efter Corona-restriktionernes indførelse købte undervisnings-bøger til deres børn.

Helt anderledes i øvrigt med rejsebøger. De rørte sig ikke fra boghandlernes hylder i 2020, hvor ingen måtte rejse ud på grund af Corona. I 2021, hvor tingene begyndte at vende, steg salget af rejsebøger igen med 23 procent.

De nævnte tal er fra USA og kan derfor næppe overføres direkte til danske forhold. På den anden side plejer mega-trends at smitte hurtigt blandt vestlige lande indbyrdes….

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lexus går rigtig elektrisk