Apple bygger glas-pyramide i Dubai

Sony og Honda bygger elbil

(Foto: Sony)

Det er ikke mange år siden, at bil-industrien var styret alene af de samme ”usual suspects” som VW, Toyota, GM, PSA, Ford, Fiat, Mercedes, Nissan, BMW osv.

Det var, inden klima-bølgen og dieselgate fik bilejere til at tænke i mere rene baner for deres kæreste eje. I dag hedder nøgleordene elbiler, batterier, strøm-mæssig infrastruktur og længere rækkevidde på en opladning.

På samme tid er der dukket helt nye navne op i bil-industrien, som har deres oprindelse i elektronik og tech. Det er f.eks. Tesla, Google med Android Auto, Apple med CarPlay eller Huawei med sin ”driven by Huawei” platform til elbiler.

Men der dukker også andre spændende nye konstellationer op, samtidig med at alle fabrikanter med benzin-motorer ruster om til elektricitet og helst være totalt på strøm i 2030.

Med Sony som partner i den nye elbil bliver den uden tvivl fyldt med digitale skærme og underholdning a la mobiltelefoner og smart-tv. (Foto: Sony)

Den seneste overraskelse er, at to japanske giganter fra hver sin industri vil gå sammen. Det er Sony og Honda.

De vil bygge elbiler samme og danne et første produktions-selskab  Sony Mobility – som skal åbne her i 2022. De første fælles elbiler skal rulle ud på vejene i 2025.

For to år siden præsenterede Sony faktisk sit koncept til en elbil. Vision-S hed den, og den skulle vise, at en virksomhed med tv, Hi-Fi, foto, video, musik og mobiltelefoner i blodet sagtens kan bygge elbiler i topklasse. Afstanden fra en smartphone til en elbil har aldrig været kortere.

Målet er at parre Hondas knowhow i bilproduktion, salgskanaler og værksteder med Sonys ekspertise i batterier, computere, infotainment og markedsføring.

Sonys Vision S koncept ligner allerede en færdig elbil i mellemklassen. (Foto: Sony)

 

Honda er sakket bagud i det elektriske kapløb med sine store rivaler. Den japanske specialist motorcykler og avancerede personbiler har kun en enkelt ren elbil i sit program – Honda E – men har lovet verden, at man vil være rent elektrisk kørende senest i 2040.

Sony har til gengæld to spændende elbil modeller – Vision S og Vision E – der kun venter på at blive sat i produktion og støttet af en organisation, der er vant til at bygge, sælge og servicere automobiler. Den har Honda.

Sony sælger det nye partnerskab som en måde at ”fylde verden med følelser gennem styrken i kreativitet og teknologi.”

Disse blomstrende reklame-ord kan formentlig fortolkes i retning af, at vi kan forvente at se elbiler med high-tech indretning og fancy underholdnings-systemer, der skal få bilister og deres passagerer til at glemme alt om kødannelser, traf

Sony forklarer desuden, at man vil udvikle et mobilt system, der er centreret omkring sikkerhed, underholdning og åbenhed. Med andre ord vil Sony og Honda tilbyde deres elbil-platform til andre fabrikanter og mærker.

Honda har indtil videre kun denne sjove lille “E” bybil på programmet. (Foto: Honda)

Sonys og Hondas udmelding lægger et betydeligt pres på Japans øvrige bilfabrikanter. Ikke mindst giganter som Toyota og Nissan har været meget sløvere til at hoppe på den rent elektriske vogn end konkurrenterne fra Kina og Europa.

Apples topchefer har nok også løftet et øjenbryn. Nu kan de ikke længere nøjes med at sprede rygter om, at der (måske) er en elektrisk Apple Car på vej.

Med ærkerivalen Sony hånd i hånd med en af verdens store bilfabrikanter må Apple komme frem med noget konkret eller lade helt være med at flirte med ideen om en egen elbil.

Sony har til gengæld været dygtig til at  fange en my mega-trend og kan udnytte den til egen fordel: Den fortæller, at stadig flere forbrugere forventer, at deres køretøjer er lige så high tech som deres mobiltelefon og tv.

Vi kan i hvert fald se frem til at møde et helt nyt mærke elbiler på vores gader og veje om et par år. Spørgsmålet er, om det skal hedde Sony eller Honda eller et smart fællesnavn. Måske vi endda får afløseren for ”Walkman”, der kaldes ”Driveman”….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Apple bygger glas-pyramide i Dubai