Denne HP har roterende skærm

Smart bolig først næste år

(Foto: Matter / CSA)

Under Corona pandemien har rigtigt mange mennesker brugt penge på at gøre deres bolig mere smart og intelligent indrettet med elektronik.

Når man nu alligevel var tvunget til at arbejde hjemmefra eller blive fjern-undervist, kunne det lige så godt være fra et hus, der var fremtidssikkert.

Medmindre man holdt sine indkøb til et bestemt mærke, opdagede mange, at de såkaldt ”smarte” gadges alligevel ikke var så smarte endda.

De var nemlig ikke indbyrdes kompatible, og man kunne kun svært få kameraer, alarmer, lyspærer højttalere, termostater, køleskabe osv. til at arbejde på kryds og tværs.

I maj kom så forløsningen, da en række af markedets giganter gik sammen om at bygge en bro mellem deres smarte produkter, så de kunne fungere side om side.

(Foto: Matter / CSA)

Matter hed den nye standard, der havde giganter som Apple, Google, Amazon og IKEA blandt sine initiativ-tagere.

Med støtter af den kaliber kunne projektet da ikke gå galt, og man kunne glæde sig til, at f.eks. smarte elpærer til f.eks. Apples Homekit platform fremover kunne styres fra en Android telefon – og vice versa.

Den største risiko for den slags projekter er ofte tiden. Det er tidskrævende at skabe teknisk enighed helt ud i hjørnerne og få så mange fabrikanter med, at det hele fungerer som en universel standard. Ikke kun nogle få giganters legeplads.

Matter, som er navnet på den nye fælles standard for det smarte hjem, skulle efter planen gå i luften her til efteråret. Det kommer ikke til at ske. Nu hedder prognosen 2022.

Ifølge Connectivity Standards Alliance (CSA), der er det koordinerende organ bag Matter, har forsinkelsen flere årsager:

(Foto: Matter / CSA)

Først og fremmest er det Corona pandemiens genopblussen med Delta virus varianten. Dernæst vil CSA gerne have flere medlemmer ombord for at virke troværdig.

Endelig vil organisationen være sikker på, at den software, der bygger bro mellem de forskellige systemer – teknisk kaldt en SDK – fungerer perfekt og et let at have med at gøre.

Forsinkelsen kunne lyde som en dårlig ting, men er måske i sidste ende en fordel for både os forbrugere og for elektronik industrien.

Den vil nemlig give små og mindre elektronik virksomheder bedre tid at ændre deres produkter, så de passer til den nye Matter standard,

For forbrugerne giver forsinkelsen en større sikkerhed for, at de forskellige produkter faktisk arbejder godt sammen. Matter medlemmerne får ekstra tid til at teste deres gadges, så de virker ordentligt. Det er da smart.

Heldigvis ser det ikke ud til, at nogen af de store Matter støtter hopper af i utide. Det ville være en anden typisk risiko for den slags semi-politiske initiativer.

I hvert fald har Google haft travlt her i weekenden med at udsende meddelelser om, at firmaets populære Nest produkter fortsat vil være en del af Matter.

Matter hed i øvrigt oprindeligt Zigbee Alliance,. Har I allerede købt smarte produkter til jeres hjem, vil I ofte se, at der står trykt på dem, at de er Zigbee kompatible.

Det vil de også være fremover, for Zigbee har taget navneskifte til Connectivity Standards Alliance (CSA). Herfra kommer de nye Matter specifikationer og den fælles markedsføring af den kommende universelle standard.

Tidligere i artiklen omtalte jeg de helt store medlemmer af Matter, men jeg kunne da også lige nævne nogle flere:

Samsung, ASSA Abloy låse, Huawei, Schneider Electric, Facebook, Velux, Logitech, SmartThings, Kroger badeværelses-udstyr, Comcast, LG, Texas Instruments, OPPO, Belkin, iRobot, Haier, Netatmo, Miele, Xiaomi, Whirlpool, Siemens, TCL, Bosch, Panasonic, Qualcomm og Procter & Gamble….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Denne HP har roterende skærm