Telenor tænder for 5G i Aarhus

Sengetøjet renser sig selv

(Foto: Tatiana Syrikova / Pexels)

Har I nogensinde spekuleret over, hvor stor en del af døgnet I tilbringer i jeres seng?

Medmindre I tager en lur på sofaneseren foran tv, bruger i nok en tredjedel af døgnets timer på at sove i sengen.

Det foregår i de samme dyner, puder og lagener. Dertil skal lægges den tid, I bruger på sex. Måske spiser I ligefrem i sengen, og rigtigt mange ser tv og film, mens de hygger sig i dynerne.

Stop så lige et sekund:

Hvor mange bakterier, støv, fedt, krops-væsker og madrester er så efterladt i sengetøjet efter en uges anvendelse?

(Foto: Nordifakt)

Selvfølgelig findes mennesker, der skifter sengetøj  hver dag. Ikke engang gode hoteller gør det. Kun, når der flytter en ny gæst ind på værelset.

Omvendt kender jeg også mange, som kun skifter lagen, dyne- og pudebetræk hver 14. dag – eller hver måned.

Sengetøj har det ligesom almindeligt arbejds-kluns. Det bliver let snavset. Man spilder madvarer. Ruller rundt i det i søvne. Hunden får lov til at hoppe op i sengen. Du sveder om sommeren.

Mange – inklusive undertegnede – synes, at det er meget nemmere at skifte tøj end at skifte sengetøj. Klunset skal jo alligevel af om aftenen og nyt på om morgenen.

Ville det så ikke være det mest logisk at finde en helt ny måde at lave sengetøj på?

(Foto: Jonathan Fink / Unsplash)

Det er præcist, hvad de to danske designere Trine Johansen og Sofie King har gjort i deres fælles firma Nordifakt.

For knap et år siden lancerede de et materiale til badehåndklæder, der renser sig selv. Det sker ved, at materialet dræber alle mikro-organismer på sig.

Materialet genbruges nu i sengelinned, der renser sig selv og forhindrer spredning af dårlige lufte. Sengetøjet føles frisk meget længere, og man behøver ikke at udskifte det så ofte som normalt.

I disse Corona tider, hvor hygiejne, virus-beskyttelse og desinficere hænderne står højt på dagens dont, lyder det danske sengetøj som det rene paradis.

Nordifakt er lige nu ved at søge finansiering for anden generation af sin selv-rensende opfindelse. Sengetøjet kaldes for Christianshavn.

Her ses princippet i det selvrensende sengetøj. (Foto: Nordifakt)

Finansieringen foregår via ”Crowd Funding” på iværksætter portalen Kickstarter. Her kan alle interesserede hjælpe med ved penge-indsamlingen, når de forudbestiller et sæt Christianshavn til en særpris med 30 procent rabat. Det ønskede beløb er nået, men man kan fortsat booke til sig selv i 24 dage.

Christianshavn er fremstillet af 100 procent organisk bomuld. Sengetøjet føles altså lige så behageligt som dit nuværende.

Forskellen er, at Nordifakt bomuldet er præpareret med Polygiene. Det er en behandling med små koncentrationer af sølv-klorid, som har anti-bakterielle egenskaber.

Polygienen i sengetøjet fungerer som en naturlig desinficering, hvor bittesmå ioner af sølv nedbryder mikrober og smittekim, der finder ved ind i sengetøjet.

Ionerne kan f.eks udrydde flygtige organiske forbindelser – VOCs – der bl.a. omfatter dufte og lugte. Også andre kemiske forbindelser bliver dræbt, inden de ender med at blive til mug eller svamp.

Her er de to danske opfindere af de selv-rensende håndklæder og sengetøj. (Foto: Nordifakt

Ifølge Nordifakt holder Polygiene effekten nærmest uendeligt længe. Sølv-klorid opløses nemlig ikke i vand. Man kan roligt smide Christianshavn sengetøj i vaskemaskinen. Den selv-rensende evne forsvinder ikke undervejs.

Dertil kommer, at Christianshavn også sparer til og gavner klimaet: Sengetøjet kræver mindre vedligeholdelse, og man sparer mange liter vand ved at lade stoffet desinficere og rengøre sig selv.

Men ok – Polygiene kan ikke få pletter af kaffe, rødvin eller wienerbrøds krummer til at forsvinde. Det skal gøres på den gammeldags manuelle måde. Så lad være med at spise i sengen….

Nordifakt sælger Christianshavn som både pudebetræk, lagener og dynebetræk. Derfor er der mange forskellige priser. Et sæt til en enkelt person koster f.eks. 95 euro eller godt 700 kroner

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Telenor tænder for 5G i Aarhus