Kolude kan meget mere end at skrive

Smag, hvad der vises på skærmen

Elektronik-branchen har i årtier talt om multimedia, når den skulle sælge nye produkter til hjemmet eller forretningers demo-lokaler.

Ordet multi kan måske nok forsvares, fordi vi jo kan købe os til flere fænomener: Billede på skærmen, direkte lyd, surround og dertil forskellige lys-effekter, der styres af det indkomne signal.

Total-medie er dog langt fra. Vi mangler stadig, at menneskets lugte- og smags-sanser bliver involveret i oplevelsen.

For over fem år siden mente franske Vapor Communications, at den havde løst udfordringen med lugte og elektronik. Firmaets oPhone Duo gadget skulle angiveligt kunne sende dufte via e-mail. Det lød spændende dengang, men siden hørte vi ikke et ord mere fra franskmændene.

Nu kommer så tilsyneladende løsningen på at få overført smagen af de ting, der bliver vist på tv- eller computer-skærmen. Ideelt til f.eks. de mange populære kokke- og madlavnings-udsendelser, som præger tv-kanalerne nu om dage.

Opfindelsen, der sikrer smag fra skærmen, kommer fra det japanske Meiji University. Her har professor Homei Miyashita en Norimaki Synthesizer, som også bliver kaldt et ”Taste Display”.

Miyashita benytter faktisk menneskets øjne – og ikke kun tungen – til at skabe sin effekt. Vi spiser som bekendt også med øjnene, og ved at simulere smagen kunstigt, mener japanerne, at de kan ”snyde” folk til at tro, hvad de smager – og i sidste ende spiser.

Afhængig af de produkter, man vil prøve – forhåbentligt er det ok madvarer – vil Norimaki computeren udskille forskellige mængder smagsstoffer i en gel. Den presses frem i spidsen af en enhed, der minder grangiveligt om en mikrofon i design.

Tilbage i 2014 opfandt et fransk firma en metode til at sende dufte og lugte via e-mail. (Foto: Vapot Communications)

Ifølge Miyashita kan hans system arbejde med flere smage på samme tid. Således vil en asiatisk ret med både sure, søde og stærke ingredienser kunne smages på ”mikrofonens” spids.

Brugeren vil tilmed kunne give besked den modsatte vej til kokken, om retten f.eks. trænger til mere chili, eller at den er blevet for salt.

Meiji University fortæller desværre ikke, hvor præcist den skægge smags-simulator arbejder. Vi får heller ikke at vide, om og hvornår og til hvilken pris den nye gadget kommer på markedet.

Bliver den til noget, kan det sikkert blive sjovt at lade vennerne sende Facebook billeder af deres hjemmelavede is eller kulinariske oplevelser på en fjern restaurant. Så kan man smage med hjemmefra….

(Indledningsfoto: Meiji University)

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kolude kan meget mere end at skrive