Vi kan godt li’ digital demokrati

Din mobil er en virus bombe

I de senere uger er folk begyndt at passe meget bedre på deres hånd-hygiejne. De vasker hænder oftere og køber håndsprit i litervis. Forklaringen er naturligvis Corona virussen, der smitter via åndevejene, og det derfor ikke er smart at have sine snavsede hænder i ansigtet hele tiden.

At vaske sine hænder hyppigt og grundigt hjælper imidlertid også mod andre infektions-sygdomme som influenza og snue. Derfor er det nok meget godt, hvis Covid-19 kan ændre vores dårlige vaner i det daglige en smule.

Midt i al den snak om den farlige Corona og, hvordan den smitter, glemmer vi bare ofte en af dagligdagens allerstørste virus-centre. Nemlig vores smartphone.

Alle bærer den rundt i lommen eller i tasken sammen med andre ting – inklusive mere eller mindre rene lommetørklæder osv.

Når vi taler i telefon, har vi mobilens snavsede skærm tæt på mund og næse. (Foto: Anastasia Gepp / Pixabay)

Derved glemmer vi kun alt for let, at der kan samle sig utrolige mængder virus og bakterier på mobilen. Prøv at tænke på, hvor mange gange vi i løbet af dagen tager den frem, klikker med fingeren på display og tager telefonen op til øret. Meget tæt på ansigtet.

Der er (endnu) ingen kendte eksempler på, at smartphones skal have overført Covid-19 smitte. Men de kan så mange andre ting. F.eks. smitte med skimmel, svampe, bakterier og virus, der udløser forkølelser og dårlig mave.

Ifølge en ny tysk analyse klikker vi op til 2.500 gange om dagen på vores smartphone display. Hver gang bliver der sendt kim, virus og andet utøj over på skærmens overflade. Og når vi taler i telefon, kan bakterier fra vores lunger, mund og mave med madrester ende på displayet.

I løbet af en dag giver vi måske ikke så ofte hånd længere eller krammer som før, men vi kommer stadig i berøring med dørgreb, holdere i bussen, benzin-standere, tastaturer, mus osv. Alle kan de rumme grimme bakterier fra den person, der brugte dem før en selv.

Hver dag klikker vi op til 2.500 gange med en finger på mobilens display. (Foto: Stocksnap / Pixabay)

Gør mobilen ren flere gange om dagen
Den tyske tekniker-sygekasse advarer på sin hjemmeside om, at især slidte smartphones er bakterie-samlere: Hvis skærmen har små ridser, som kan være svære at se med det blotte øje, kan de være fine gemmesteder for virus eller svampe.

Ved normal stuetemperatur kan mikro-partiklerne let overleve i flere dage i de små revner. Sporer fra svampe endda flere måneder.

Denne viden er ikke spor ny. Folk har bare ikke taget tidligere advarsler seriøst. Allerede i 2011 afslørede en britisk analyse, at der sad ulækre bakterier på hver sjette mobiltelefon. Dengang for næsten ti år siden var smartphones slet ikke så udbredte som i dag.

Briterne fandt også ud af, hvad vi ser i dag. Folk tager mobilen med på toilet, ringer eller spiller, mens de troner på kummen. Det betød bl.a, at farlige ting som streptokokker, resistent MRSA og e-coli bakterier endte på mobilens skærm og cover.

Pc’ens tastatur kan være lige så fyldt af snavs, fedt og bakterier som mobilens skærm. (Foto: Karolina Grabowska / Pixabay)

Hvad man skal gøre mod det?

Well – flere læger er begyndt at anbefale, at man rengør sin smartphone, lige så ofte som man vasker sine hænder.

Vandtætte modeller kan sagtens tåle en tur under vandhanen, men husk at lade den tørre grundigt, inden I lader mobilens batteri op. Undgå også at bruge sæbe, opvaskemiddel eller rengørings-spray som i køkken og bad. De kan ødelægge den fedt-afvisende hinde på display-glasset.

Skærm-rensere, der fås både som spray eller vådservietter kan være gode. Det samme er trykluft-spray. De er gode til at rense små åbninger på telefonen som f.eks. USB-stik eller højttalere.

Apple tillader nu, at man bruger alkohol-baserede rensevæsker til at rengøre iPhones, iPads og Macs. (Foto: Applr)

Apple ok at rense sin iPhone
Apple er en af de første store smartphone fabrikanter, der har reageret på publikums pludselige lyst til at vaske hænder og rense alle de ting, de rører ved.

Apple har således opdateret sin hjemmeside for at fortælle iPhone, iPad og Mac brugere, at det er ok at bruge desinficerende klude til at rengøre deres gadges.

Tidligere forbød Apple sine kunder at bruge andet end en fugtig klud med vand til at rense telefoner, tablets. tastaturer og computere. Begrundelsen var, at de kemiske stoffer kunne ødelægge overfladen på de sarte skærm-overflader. Nu har sundhed og Covid-19 risiko fået Apple på andre tanker.

Apple anbefaler, at man bruger skærm- eller pc-rens af isopropyl alkohol. Hvordan man gør bedst, forklarer Apple på sin hjemmeside her. De samme gode råd kan uden tvivl også bruges på gadgets fra andre fabrikanter….

(Indledningsfoto til artiklen: Jens Johnsson / Unsplash)

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vi kan godt li’ digital demokrati