Her er Samsungs feminine Galaxy Bloom

Zuckerbergs bud på de næste 10 år

Her ved indgangen til et nyt årti har mange haft travlt med at udsende spådomme om, hvad vi vil komme til at opleve ikke kun senere her i 2020, men såmænd i de næste ti år.

Mange af forudsigelserne er overfladiske og det rene pop. En del mennesker – også dem i topstillinger – føler sig forpligtede til at stille op til interviews og kommentarer, selvom de egentlig ikke har noget spændende og epoke-gørende at fortælle.

Mark Zuckerberg er også kommet med, hvad han lidt overdrevet kaldet et manifest. Det lever indholdet bestemt ikke op til. På den anden side sidder Facebooks grundlægger og topchef med nøglen til den vigtigste internet- og samfunds-nyhed, vi har oplevet gennem de seneste ti år – de sociale mediers fremmarch og magt-overtagelse.

Derfor bør man lytte til Zuckerbergs spådomme for de kommende år – uanset om mange er enige i dem eller ej. Zuckerberg har delt sit ”manifest” i et indlæg på sin Facebook blog og samlet sine prognoser i fem hovedpunkter:

Meningerne er mange om Facebooks grundlægger og topchef Mark Zuckerberg. Den 36-årige er i dag en af verdens rigeste mænd. (Foto: Yang Jing / Unsplash)

Generations-skifte, private sociale medier, mulighederne i decentralisering, Augmented Reality (AR) og Virtual Reality (VR) som det næste store i teknologier og i fremtidens ledelses-former (governance).

Punktet med de private sociale medier er nok det vigtigste i Zuckerbergs spådomme. Han vil dog ikke love, at Facebook vil være stedet, hvor denne forandring vil ske. Han erkender dog, at flere og flere ønsker mindre communities online end i dag.

I de seneste ti år har Facebook og andre sociale medier gjort det muligt for folk over hele kloden at kommunikere direkte med hinanden. Fremover skal det gøres mere lokalt.

“Dette er et af de områder af innovation, som jeg er mest spændt på,” skriver Facebook bossen i sit blog-indlæg. ”Vores digitale miljø vil føles meget anderledes i de kommende fem år. De vil forstærke private inter-aktioner og hjælpe os med at bygge de mindre samfund, vi alle har brug for i vores liv.

Pc-udgaven af Facebook ventes at få et helt nyt layout i løbet af de næste par måneder. (Foto: Facebook)

Punktet generations-skifte lyder til gengæld lidt, som om den kun 36-årige Mark Zuckerberg allerede føler sig som en gammel mand. Generations-skifte taler man om hvert eneste år, og at Millenials – dem, der er født lige før og efter årtusinde-skiftet snart overtager både politiske og erhvervs-livets topposter er vel ikke nogen overraskelse.

Lidt mere interessant er, at Mark Zuckerberg vil lade Facebook fokusere mere på at ”støtte og skabe en platform for unge entreprenører, forskere og ledere, så de lettere kan gennemføre deres ændringer.”

Når Mark Zuckerberg fremhæver begrebet ”de-centralisering” som et af de fem vigtige trends i 2020’erne, er det formentlig, fordi han gerne vil hjælpe flere små virksomheder med at få succes.  Her øjner man en slags klar strategi fra Facebooks side:

”I det næste årti håber vi at bygge vigtige nye værktøjer til online handel og betaling. Alle små forretninger skal have adgang til samme moderne teknologi, som tidligere har været forbeholdt store virksomheder.” Kun på den måde kan små firmaer udnytte mulighederne i en åben og international verden, mener Mark Zuckerberg.

At Facebook topchefen så fremhæver Augmented Reality (AR) og Virtual Reality (VR) som fremtidens teknologi, kan ikke undre noget. Zuckerberg har investeret mange penge i opkøb af især VR-specialister, uden at pengene er kommet hjem endnu.

Det bliver spændende at se, om Mark Zuckerbergs spådomme kommer til at holde stik.. (Foto: Pixabay)

Zuckerberg ser fortsat smartphones som den enhed, hvor de store ting vil ske. Han spår dog også, at nye typer digitale briller vil ”vise os en fremtid, hvor vi kan være til stede overalt.”

Til sidst kommer Mark Zuckerberg så ind på, hvordan fremtidens sociale medier vil blive ledet og styret. Han forventer således, at landes regeringer vil spille en større rolle i at fastlægge regler for sociale platforme – ikke mindst i sammenhæng med politiske valg, skadeligt indhold, privatlivets fred og transport af data via internet.”

Hvis den slags lovgivning ikke eksisterer, ser Facebook chefen også gode muligheder i at give online communities værktøjer til at styre dem selv – og med succes.

Facebook vil samtidig oprette en uafhængig styregruppe – et Oversight Board – der skal håndtere anmodninger og klager over indhold i verdens største sociale medie. Styregruppen er meget konkret, men Zuckerberg er tavs omkring, hvilke værktøjer han vil give communities til at kontrollere sig selv.

I kan læse hele Mark Zuckerbergs lange blog-indlæg her….

(Indledningsfoto til artiklen: CC BY-SA 2.0 / Flickr)

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Her er Samsungs feminine Galaxy Bloom