Alexa spreder sine vinger

Atomraketter er slet ikke online

Man skulle tro, det er løgn. Vi taler 2019, snart 2020, har mobiltelefoner med kunstig intelligens og højttalere, man kan snakke med – og så bruger militæret en computer med 1970’er teknologi til at koordinere og styre, hvornår USA skal afsende atomraketter og fly med atombomber ombord.

Ikke desto mindre er det fuldt korrekt, at det amerikanske forsvar har været afhængig af en datamat, der fodres med store otte tommers floppy-diske. Det var forløberne for de cd-rommer og floppier på 3,5 og 5,25 tommer, som mange af mine mere ”voksne” læsere nok kan huske.

Først for et par uger siden de antikke floppy diske blevet afløst af en ”super-sikker solid state digital lager-løsning” på den centrale computer i USA’s Strategic Automated Command and Control System – forkortet SACCS.

De tre størrelser floppydiske, der var almindeligt kendt. Otte tommeren til venstre, der blev introduceret af IBM i 1971, havde indledningsvis kun en kapacitet på 80 kb. (Foto: Wikimedia)

 

En af begrundelserne er, at ”du kan ikke hacke dig i noget, der ikke har en IP adresse.” Hvilket ikke er korrekt. Hackeren skal bare have direkte adgang til en terminal, der er koblet op til den pågældende computer.

Never mind. Man føler sig en smule mere sikker nu og genkalder sig den artikel, man skrev tilbage i 2014. Den afslørede, at USA brugte gammeldags teknologi til at modtage og koordinere de ordrer til affyring af atomvåben, som skal komme fra præsidents bord.

SACCS anvendes bl.a. til at sende alarm meddelelser fra kommando-centralerne og ud til enhederne. Systemet kan ikke hackes eller angribes udefra – ganske enkelt fordi det ikke er online. Det er gammelt, men meget sikkert.

Et atom-bevæbnet Minuteman III missil affyres fra en base i USA. (Foto: Michael Peterson /US Air Force)

I 2016 meldte det amerikanske forsvars-ministerium ud, at det ville udskifte sin gamle IBM Series/1 mainframe hos SACCS og opdatere sine storage løsninger, bærbare og stationære terminaler osv. Snarest muligt.

Hvorvidt systemet nu er fuldt moderne, vil US Air Force ikke afsløre. Kun, at hastighed, sikkerhed og forbindelses-muligheder (”connectivity”) er blevet forbedret markant.

Det hele bliver endnu mere tankevækkende, når man husker på, at USA’s nuværende præsident bruger den nyeste teknologi til at kommunikere med verden om sine meninger – nemlig tweets og sociale medier….

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Alexa spreder sine vinger