Samsung gør 5G mobiler billigere

Hvad skete der med sommertiden?

For et år siden stod EU-Kommissionens chef Jean-Claude Juncker frem med de store armbevægelser og fortalte, at nu ville EU afskaffe sommertiden. Fremover skulle det være slut med at stille uret en time frem eller tilbage to gange om året.

I mellemtiden er der blevet meget tavst omkring de planer – og om mindre end to måneder skifter vi igen over til vintertid. Hvad er der mon sket?

Problemet ligger ude i de enkelte EU medlemstater. Mange af dem har slet ikke taget stilling til, om de vil beholde den nuværende sommertid/vintertid ordning, eller de vil afskaffe dem, sådan som EU-Kommissionen foreslår.

Flere regeringer udtrykker således bekymring for, at et skifte ikke er ordentligt gennemtænkt, analyseret og  følgerne tilstrækkeligt efterforsket.

I princippet kan de enkelte EU-lande selv bestemme, om de vil gå med eller ej. Men målet er selvfølgelig, at alle enes. Ellers vil EU komme til at ligne et patchwork tæppe, hvor klokken ikke er det samme, når man krydser en landegrænse.

For et år siden lancerede den nu afgående EU-Kommissions formand Jean-Claude Juncker, at sommertiden skulle slettes så hurtigt som muligt. (Foto: EU Kommiissionen)

Jean-Claude Juncker var ret så skråsikker, da han foreslog at afskaffe sommertiden for et år siden. Han havde nemlig baggrund i en rundspørge, der viste, at 84 pct. af EU-borgerne var trætte af ordningen. 4,6 millioner havde deltaget i analysen.

Kort efter præsenterede EU-Kommissionen så et lovforslag, der skulle fjerne sommetiden så hurtigt som muligt. Siden vedtog Europa-parlamentet også med et bredt flertal ændringen, der skal indføres senest i 2021.

Problemet er imidlertid slet ikke så enkelt, som det lyder. Derfor slår en del EU-lande sig naturligt i tøjret for at stemme for forslaget.

I midten og det nordlige Europa inklusive Danmark ligger en stor bunke lande med samme tidszone. Faktisk 16 lande i alt. Grækenland hører ikke med – her er tiden en time foran. Portugal og England heller ikke – her er man en time bagud i forhold til kontinentet.

Spørgsmålet er, om disse tidsforskelle skal bibeholdes, eller om EU skal have samme tid fremover i hele unionen. Den slags kræver mange tanker, for landene skal både stille deres egne ure og tilpasse dem til nabolandene. Det tager laaaang tid….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Samsung gør 5G mobiler billigere