Meget mere 4K fra Sony

Gamere er fremtidens flyveledere

Unge, der er rigtigt dygtige til computerspil, kan sagtens have potentialet til at blive en dygtig flyveleder i fremtiden Med ansvar for at dirigere den virkelige verdens militærfly i eller få ansvaret for, at hundreder af passagerer kommer velbeholdent frem i et civilt rutefly.

Avancerede computerspil kan nemlig sagtens blive den direkte genvej til en spændende karriere i luftfart. Spillene styrker en persons strategiske sans, reaktions-evne, koncentration og evne til at multitaske – at håndtere flere situationer på samme tid og gerne tænke flere træk forud.

Det er også egenskaber, som kendetegner professionelle flyveledere, der sidder i lufthavnenes kontroltårne.

Derfor går det danske flyvevåben nu målrettet efter erfarne gamere i sin aktuelle kampagne for Forsvaret flyveleder uddannelse.

Forsvarets flyveledere sidder enten i kontroltårne ude på landets flyvestationer – eller de arbejder side om side med de civile flyveledere i Københavns Lufthavn.

Kun en lille del af befolkningen er udstyret med de særlige evner, der kræves for at bestride jobbet som flyveleder. Uddannelsen er  en af de sværeste at blive optaget på i Forsvaret.

”Højest mellem fem og ti procent af danskerne kan klare opgaven. Vi tror, at mange gamere kan. De har ofte evnen til at holde et godt overblik og hurtigt flytte deres opmærksomhed uden at miste fokus. Det er meget vigtigt som flyveleder”, forklarer Ronny B. Vossen. Han er special-konsulent ved Forsvarets Rekruttering.

Han tilføjer, at dygtige computer-spillere typisk har en fin reaktions-evne og kan tage hurtige beslutninger. De kan samarbejde, koordinere og visualisere. Desuden er de opmærksomme på ændringer og har en udvidet rumlig orientering.

Hvis nogen af mine læsere føler sig ramt af denne beskrivelse – eller kender en, som  søger et job med fremtid og god løn – har Flyvevåbnet deadline for booking af en test som flyveleder senest den 11. februar i år. I kan tilmelde jer her.

Et kontrolrum i en lufthavn kan godt ligne ét stort computerspil. Hvad der sker på de store skærme, er imidlertid virkelighed – ikke games.

Med andre ord skal man vise den hurtige beslutnings-evne, som bliver efterlyst af kandidater til den krævende uddannelse.

”Når vi afprøver ansøgere, fokuserer vi bl.a. på rumlig intelligens, strategisk sans, hurtig reaktions-evne og talentet til at holde et roligt og køligt overblik selv under stærkt pres,” beskriver psykolog Jimmi Andreasen fra Selektions-sektionen i FPS.

God løn vinker forude
Hvis en kandidat først er kommet igennem nåleøjet og indleder selve flyveleder uddannelsen i det danske forsvar, venter der ham eller hende en spændende og vellønnet fremtid.

Det kan godt være, at det hele begyndte med en Nintendo. Da computerspilleren blev voksen, forvandlede han sin træning til at styre fly i luften.

Som flyveleder får man løn under uddannelsen. Start-lønnen efter uddannelse ligger på 40.000 kroner om måneden og kan let stige til det dobbelte.

En flyveleder kontrollerer luftrummet og hjælper med at styre lufttrafikken fra landjorden. Flyvelederen er en del af et vagthold – enten i tårnet på en militær flyvestation eller i kontrol-centralen i Københavns Lufthavn.

I Danmarks største lufthavn på Amager sidder de militære og civile flyveledere ved siden af hinanden og udfører stort set de samme opgaver.

Derfor kan den militære uddannelse også være den direkte vej til at gøre en karriere i civil luftfart. Måske med udsigt til en højt lønnet stilling i udlandet.

Militæret digitaliserer
Ligesom den civile verden gennemgår det danske forsvar i øjeblikket en voksende digitalisering. Tablets og laptops har fundet vej til  det daglige arbejde. F.eks. bruges de til at give et overblik over både egne og fjendtlige styrker på skærmen

Forsvaret satser derfor på, at fremtidens soldater skal have særlige evner inden for data og IT. Der bliver f.eks. brug for drone-piloter, og de nye F35 jagerfly opleves, som om man flyver inden i en computer.

Der er en stor sandsynlighed for, at mange af nøgleposterne vil blive besat af gamere – folk, der har arbejdet med computerspil i mange år.

Kigger man på udviklingen i de senere år, er det bestemt ikke kun militæret, som har fået øjnene op for de særlige kvaliteter, it-nørder og gamere kan diske op med.

Mange af de hackere og crackere, der tidligere morede sig med at bryde ind i computer-systemer eller knække programmer op, er i dag ansat som højt respekterede sikkerheds-eksperter i større virksomheder og i konsulent-firmaer med speciale i at holde netop hackere, virus og it-kriminelle væk….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Meget mere 4K fra Sony