Mobil til seje outdoor fans

Hvem vinder det grønne kapløb?

Danskere politikere elsker at prale med, at vores lille land er et af de mest grønne i verden – og at vi som få andre kan hente vores strømbehov for vedvarende energi som først og fremmest vindpust.

Det er da heller ikke helt forkert, men som altid gælder det om, hvordan man ser på og måler tingene.

Ifølge nye tal fra EU’s Eurostat kontor ligger Danmark kun på en femteplads, når det gælder andelen af vedvarende energi af landets totale energi-behov. Målet i Danmark var 30 pct. i 2016, og vi overgik den forventning – med 32,2 pct.

Kigger vi imidlertid på lande som Sverige, Finland, Letland og Østrig, er ambitionerne langt højere end de danske – og i de tre førstnævnte lande er de også opfyldt så rigeligt.

Svenskerne er således klart førende i Europa med 53,8 pct. af energien fra vedvarende kilder. Målet for 2016 var 49 pct, så vores naboer på den anden side af Øresund er allerede grønnere, end de selv planlagde på nuværende tidspunkt.

EU som helhed har en ambition om at nå 20 pct. i 2020. De 17 pct. blev nået i 2016, hvilket er en dobbelt så stor antal af vedvarende energi som i 2004. Så fremad går det overalt, selvom der er flere vesteuropæiske lande, som tilsyneladende slet ikke kan lide den grønne kulør.

Luxembourg, der i høj grad bygger på kul, ligger i bund med kun 5,4 pct. vedvarende energi – og en beskeden ambition om 11 pct. om to år.

Mere overraskende er det måske at se Holland ligge og rode i den mindst grønne del af Europa. Hollænderne burde da ellers have alle forudsætninger for en stor vind-energi i det flade land. Holland indtil nu opnået 6,0 pct. vedvarende energi….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mobil til seje outdoor fans