Bærbar på en ny måde

Amazon Alexa på vej ind i bilen

(Foto: Stellantis)

 

Normalt er det Apple Carplay eller Android Auto fra Google, vi hører om, når mobiltelefoner og moderne internet teknologi skal integreres i personbiler.

De to it-kæmper sidder i de fleste moderne biler – hver for sig eller både og. Inden længe får de dog stærk konkurrence fra en ny side:

Amazon vil køre med og har lavet en aftaler om at integrere sin Alexa stemme-assistent og hele sit enorme netværk af cloud-tjenester hos en af verdens største bilfabrikanter.

Der er tale om Stellantis koncernen og dermed bilmærker som Peugeot, Opel, Citroen, Fiat, Chrysler, Alfa-Romeo, Ferrari, Jeep, DS og Maserati.

Længe var indtrykket ellers, at Stellantis var forlovet med Google. Den italiensk-amerikanske del af Stellantis foretrak dog noget andet, og Amazon er uden tvivl kommet med et attraktivt tilbud for at få foden indenbords.

Første trin i det nye samarbejde er at installere Amazons Fire TV i en række bilmodeller fra Jeep og Chrusler. (Foto: Jeep)

 

Nu står Google så kun tilbage med aftaler med General Motors, Renault-Nissan-Mitsubishi samt Volvo og Polestar, der satser på ”Android Automotive” som styresystem i deres biler.

I bil-industrien tager det tid at flytte software platform. Derfor ventes de første Stellantis biler med Amazon ombord først at trille ud på de europæiske og danske veje i 2024.

I mellemtiden skal Amazon bygge tre varianter af Stellantis STLA Smart Cockpit, som de enkelte mærker i koncernen kan sortere fra til deres forskelle bilmodeller.

Fælles for dem alle er, at de omfatter et næste generation infotainment system, der giver millioner af biler adgang til moderne online features som streaming, navigation, fjern-opdatering, stemme-kontrol via Alexa, betalings-services og indkøbs-muligheder. Det er jo trods alt Amazon, der står bag.

I praksis vil det betyde, at skærmene, som bilisterne vil se, kan variere i layout og indhold. De tilpasses til de enkelte markeder, og biler fra f.eks. Peugeot og Opel vil have – tilsyneladende – forskellige systemer i deres modeller.

Stellantis bilkoncernen lancerede sin nye alliance med Amazon på CES Show i Las Vegas. (Foto: Stellantis)

Det bagved-liggende styresystem  til STLA-Cockpit er dog det samme overalt. Det indeholder bl.a. kunstig intelligens og skal kunne lære af sine brugere og give dem individuelt tilpassede forslag og indhold af skærmene.

Stellantis bilerne får også deres egen app-store, hvor de kan downloade ekstra funktioner. Desuden skal opdateringer af software foregå automatisk via trådløst internet. Over-The-Air eller OTA kalder man den slags.

De tre platforme, som Amazon er gået i gang med at udvikle er ”STLA Brain”, ”STLA Cockpit” og ”STLA Drive.” Førstnævnte er selve computeren. Cockpit er brugerfladen, mens Drive er de skalerbare assistent-systemer.

For Amazon betyder kontrakten med Stellantis ikke kun et gok i nødden til konkurrenterne fra Google og Apple:

Opel er ved at genoplive sin legendariske Manta sportsvogn i elektrisk udgave. Den kunne være oplagt at lægge Amazon STLA i. (Foto; Opek)

 

STLA vil også integrere millioner af biler med Amazons butiks-platform, streaming-tjenester og systemer til det smarte hjem. Det er en milliard-forretning.

Via STLA kan bilisterne f.eks. holde øje med deres hjem via bilens display og kameraer i boligen. De vil også kunne tænde for varme og mikrobølgeovn, slukke for alarm og åbne for garageporten, når de nærmer sig adressen i deres bil.

Omvendt kan man via STLA og en Alexa app forvarme bilen en kold vinterdag, bestille service eller købe ekstra-udstyr. Dertil kommer naturligvis booking af hoteller, restauranter, flybilletter og plads i lufthavnens p-hus.

Stellantis og Amazon kender godt hinanden i forvejen. Jeeps 2022 udgaver af Wagoneer, Grand Wagoneer og Grand Cherokee er de første bilmodeller med Amazon Fire TV ombord. De samme biler kan også bruge Amazons Alexa til stemme-styret betjening af mange funktioner.

Og nåhrr ja – Stellantis får også noget ekstra ud af Amazon dealen ud over ny software. Som led i kontrakten skal Amazon nemlig købe et stort antal varevogne og lastvogne hos Stellantis….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bærbar på en ny måde