Sony viser fremtidens elektronik

Europa køber igen smartphones

(Foto: Honor Magic V2)

Efter en laaang og trist nedtur, hvor europæerne holdt op med at købe så mange mobiltelefoner, som de plejer, ser det ud til at gå fremad igen. I hvert fald, når man tager fabrikanternes, forhandlernes og industriens briller på.

For første gang siden tredje kvartal af 2021 er salget af nye smartphones steget igen her i de tre første måneder af 2024.

Fremgangen er sågar stor og mærkbar. Nemlig et plus på 10 procent. En udvikling, der giver anledning til forsigtig optimimisme.

Europæerne vil igen have nye mobiltelefoner. Mange af dem gerne de dyre modeller, for det er dem, der viser vejen frem med kunstig intelligens, suveræne kameraer osv.

Europæerne er for alvor begyndt at købe nye smartphones igen. (Infografik: Counterpoint Research)

Samtidig viser de nye tal fra analyse-firmaet Counterpoint Research også, at der sker markante forandringer i feltet af de mest populære smartphone mærker i Europa.

Ikke så meget helt i top, hvor Samsung og Apple som altid placerer sig som de mest solgte i vores verdensdel. Med Samsung som nummer ét.

Til gengæld sker der ting og sager lidt længere nede på listen:

OPPO med det i Danmark så kendte dattermærke OnePlus røg f.eks. for første gang ud af Top-5 siden foråret 2020.

Samsung har genvundet selvtillid og succes med sine Galaxy S24 telefoner, der som en af markedets første har indbygget ægte kunstig intelligens. (Foto: Samsung)

Ifølge analytikerne skyldes det dels OPPO’s juridiske slagsmål med Nokia om patenter i en række europæiske lande – ikke Danmark.

Dels, at OPPO og OnePlus er begyndt at blive truet af to andre hurtigt voksende kinesiske mobilmærker – Honor og Transsion.

Honor har således snuppet den europæiske femteplads. Mærket er ikke så kendt i Danmark, men var oprindeligt et datterselskab under Huawei.

I dag er Honor en selvstændig fabrikant, der ikke er ramt af samme blokade fra Vesten som Huawei.

Samsung er tilbage som det største smartphone mærke i Europa. (Infografik: Counterpoint Research)

Honor markerer sig især i den dyrere ende af mobiltelefonerne, hvor mærkets avancerede modeller går direkte i flæsket på Apple, Samsung, OnePlus og Xiaomi.

Transsion på sjettepladsen vinder stærkt frem i Østeuropa med sine prisbillige smartphones, der sælges under mærker som Tecno og Infinity. Her er de en direkte trussel mod iPhones position, vurderer analytikerne.

Samsung har også sin stærkeste position i det centrale og østlige Europa. Den var med til at give Galaxy telefonerne en fremgang på syv procent i salget i første kvartal af i år.

Samsungs kunstigt intelligente Galaxy S24 modeller er blevet meget vel modtaget af europæerne. Også de billigere og nyere Galaxy A35 og A55 ser ud til at blive storsælgere.

Tecno fra Transsion er et af de nye mærker, som er ved at erobre vores del af verden via Østeuropa. Tecno vil bl.a. revolutionere markedet med billige foldemobiler. (Foto: Tecno)

Hvor Samsung altså buldrer frem, måtte Apple – helt usædvanligt – acceptere en nedgang i salget på godt én procent i januar, februar og marts.

Forklaringen skyldes primært årstiden. Første og især andet kvartal er normalt Apples svageste perioder i året. Mange mennesker venter med at købe en ny Apple mobil, indtil iPhone 16 bliver præsenteret til september.

Xiaomi er også inde i stærk medvind. Efter et par triste år har Xiaomi fået 11 procent større salg af især mellemklasse smartphones.

Dem køber især spaniere og italienere i store tal via Xiaomis datter-mærke Redmi. Til gengæld er Xiaomi påvirket i Øst- og Central-europa af Samsungs og Transsions fremmarch.

Realmes prisbillige C-serie er en bestseller i Østeuropa, på Balkan og i Ukraine og Tyrkiet. (Foto: Realme)

 

Skandinavien og Danmark er fortsat lidt af et u-land for Xiaomi, mens mærket er meget mere kendt længere nede i Europa.

Realme er i familie med OPPO, Vivo og OnePlus, men klarer sig meget bedre i Europa for tiden.

Salget gik således frem med hele 59 procent takket være storsalg af billige smartphones i Vesteuropa – mestendels i Italien og Spanien. I det iPhone- og Galaxy-dominerede Danmark ser vi kun Realme ret sjældent.

Endelig er der Honor, som kunne glæde sig over en fremgang på 67 procent i Europa, så mærket har overhalet OnePlus og OPPO i Europa for første gang.

Honors salg af avancerede og dyre smartphones som f.eks. modellerne Magic V2, Magic 6 og Honor 90 blev mere end fordoblet i årets første tre måneder. Bare ikke i Danmark….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sony viser fremtidens elektronik