Dell viser laptop i lette moduler

Københavnere sparer strøm i julen

(Foto: Getty Images / Unsplash+)

Juleaften bruger danskerne generelt mere strøm end normalt, når and, flæskesteg og risengrød skal forberedes.

Desuden plejer danskerne også at hænge mere elektrisk julepynt op, som stråler både indendørs og udendørs.

Om det også er bliver tilfældet i år, hvor de fleste forsøger at skære ned på elforbruget på grund af de høje energipriser, må tiden vise.

Til gengæld kan Danmarks Statistik fortælle om danskernes juleforbrug af strøm sidste år. Undervejs kan analytikerne afsløre, hvilke byer og kommuner der skruede stærkeste op for elektriciteten for at fejre højtiden.

Tilsyneladende blev der julet stærkest på Fanø ude i Vesterhavet. Her sted strømforbruget pr. husholdning nemlig med 41 procent den 24. december i sammenligning med en gennemsnitlig dag i årets 12. måned.

(Infografik: Danmarks Statistik)

Næsten lige så stærkt skruede indbyggerne på Samsø og Langeland op for deres elforbrug på juleaftens-dag sidste år. Nemlig med 32,3 og 31,3 procent.

I den helt anden ende finder vi i Danmarks storbyer: Københavnerne, frederiksberg-boerne og aarhusianerne havde et langt lavere merforbrug af el på henholdsvis 0,9 procent, 3,2 og 7,5 procent.

Ifølge Danmarks Statistik er der en klar tendens mod, at de jyske kommuner og sommerhus-områderne bruger meget mere strøm i julen end resten af landet.

Forklaringen på, at københavnerne ligger så lavt i elforbrug, kan være, at de simpelthen ikke er hjemme den 24. december. De er enten på besøg hos familien i provinsen eller holder jul i sommerhus.

Det højere strømforbrug fortsætter i øvrigt også juledag den 25. december. Da skal de store julefrokoster jo holdes.

(Infografik: Danmarks Statistik)

 

 

Igen lå Fanø suverænt i spidsen i julen 2021. Dér steg strømforbruget med 43,2 procent med Varde på andenpladsen med 34,6 procent.

I København og Frederiksberg faldt strømforbruget sågar den 25. december sidste år. Med hele 8,2 procent.

Danmarks Statistik har også undersøgt, hvornår på dagen den 24. december vi bruger mest strøm.

Elforbruget topper mellem klokken 16 og 17, hvilket er en time tidligere end normalt. Forklaringen er formentlig, at det tager længere tid at forberede julemiddagen end den normale aftensmad. Oven skal tændes i god tid.

Analytikerne har i øvrigt også en anden forklaring på, at Fanø ligger så højt på listen over strømforbrugere i den danske jul. Det skyldes ikke kun mere andesteg, julegløgg og elektrisk julepynt.

(Infografik: Danmarks Statistik)

I 2021 fik mange danskere en hvid jul frostgrader. Det gjaldt ikke mindst vestjyderne. Da Fanø har ekstra mange varmepumper og elvarme, kan det være med til at forklare stigningen i strømforbruget.

Til sidst lige et par Top-10 lister over de danske kommuner, hvor strømforbruget stiger mest og mindst den 24. december:

Kommuner med højeste elforbrug i forhold til en gennemsnitlig decemberdag. Vist som procent-stigning:

  1. Fanø – 41,5 procent
  2. Samsø – 32,3
  3. Langeland – 31,3
  4. Varde – 30,6
  5. Ringkøbing-Skjern – 29,4
  6. Odsherred – 29,1
  7. Ærø – 27,7
  8. Halsnæs – 26,9
  9. Stevns – 26,9
  10. Syddjurs – 26,7 procent

Og så her kommuner med den laveste øgning af elforbruget i forhold til en gennemsnitlig decemberdag. Vist som procent-stigning:

  1. København – 0,9 procent
  2. Frederiksberg – 3,2
  3. Aarhus – 7,5
  4. Aalborg – 12,4
  5. Odense – 13,2
  6. Gentofte – 13,7
  7. Lyngby-Taarbæk – 14,1
  8. Gladsaxe – 16,2
  9. Brønderslev – 17,0
  10. Rødovre – 17,1 procent

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Dell viser laptop i lette moduler